Trump breekt overleg infrastructuur met Pelosi en Schumer abrupt af

Tijdens een bijeenkomst die van oorsprong bedoeld was om plannen met betrekking tot de infrastructuur te bespreken, werden Nancy Pelosi en Chuck Schumer weer naar buiten gebonjourd. Daarna hield hij nog een toespraak in de Rose Garden achter een katheder met daarop een papier met onder andere de tekst “No Collusion, No Obstruction!”; ik bedoel, de man is nu werkelijk knettergek aan het worden.

Trump vond dat er geen gesprekken plaats konden vinden nadat Pelosi had beweerd dat zij Trump ervan verdenkt een coverup-operatie te runnen. Trump zei na de bijeenkomst “I don’t do coverups”, terwijl zijn hele leven natuurlijk zo ongeveer één grote coverup operatie is geweest, in elk geval waar het ’t verbergen van zijn financiële handel en wandel en buitenechtelijke relaties betrof.

Maar in feite – ik dacht niet dat ik het ooit zou moeten zeggen – had Trump gelijk. Wat deden Pelosi en Schumer daar als ze hem niet vertrouwden, en hem van iets dergelijks verdachten? Ik vond om te beginnen al dat ze daar niet heen hadden moeten gaan. De Democraten zijn in een oorlog om het behoud van de rechtsstaat verwikkeld met de Republikeinen in het algemeen en Trump in het bijzonder. Dan kun je niet ineens een heel redelijk en zinnig gesprek met de grote boze aanstichter daarvan gaan hebben. Misschien was het hun bedoeling te laten zien dat zij ècht van goede wil zijn en het Trump is die alles verpest, maar ik vraag me af of dat zo gezien gaat worden. Dat ze als twee stoute schoolkinderen naar buiten gestuurd zijn is een beeld dat in elk geval ik niet helemaal van me af kan zetten, hoe idioot Trump zich ook gedragen mag hebben. Ze hebben weer eens het initiatief aan hem gegund, in plaats van hem de pin op de neus te zetten.

De roep om impeachment wordt inmiddels steeds luider onder de Democraten, die blijkbaar moe worden van deze voorzichtige, tweesporenstrategie om Trump wel aan te willen pakken maar niet te hard want dan wordt het ‘centristische’ (lees: knetterrechtse klootzakken gedogende) electoraat misschien wel kwaad. Inmiddels zijn ze nota bene links gepasseerd door Republikeins afgevaardigde Justin Amash van Michigan, die zelf kort en helder heeft uiteen gezet waarom het tijd is Trump te impeachen:

Als dat oranje, lillend stuk reuzel in het Witte Huis nu niet impeached kan worden, wie dan wel en wanneer dan wel? Nee, het zal niet bekrachtigd worden in de Senaat onder Mitch McConnell, maar het zal het onontkoombaar maken om de nodige getuigen te horen in het Congres. Dat wordt een eindeloze opsomming en uiteenzetting van alle streken die er onder Trump zijn uitgehaald, en dat is  wat ook bij Watergate de positie van Nixon uiteindelijk onhoudbaar heeft gemaakt. Schaf anders die hele procedure dan af, als-ie blijkbaar alleen nog maar van toepassing is als een regeringslid iemand live op C-Span*  wurgt.

* Het televisienetwerk dat specifiek verslag doet van handelingen in het Congres