Topwetenschappers verontwaardigd over VS politici-klimaatontkenners

Steenkoolcentrale in de VS. (Andrew hart/Flickr)
Steenkoolcentrale in de VS. (Andrew hart/Flickr)
Vierhonderd van de meest gerenommeerde Amerikaanse wetenschappers, waaronder dertig Nobelprijswinnaars, uiten in een open brief hun verontwaardiging over de door kandidaten geuite twijfels over de klimaatwetenschap tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen

Vierhonderd Amerikaanse topwetenschappers ergeren zich in een open brief aan het feit dat de klimaatverandering nog steeds in twijfel wordt getrokken door een groot aantal politici. “Dat de klimaatverandering door de mensen wordt veroorzaakt is geen geloof, geen hoax (doelbewust opgezet bedrog) of een samenzwering. Het is een fysische realiteit en de menselijke vingerafdrukken zijn overal”, schrijven ze.

“Bovendien zijn de gevolgen (van de menselijke impact op het klimaat) al merkbaar. De klimaatverandering is niet iets dat ver af ligt van ons dagelijkse leven, of enkel de verre Noordpool zal treffen. Ze is er al, hier en nu, in ons eigen land, in onze eigen gemeenschappen.”

De 375 auteurs van de brief zijn allemaal lid van de prestigieuze National Academy of Sciences, die haar leden kiest op basis van hun bijdrage aan de wetenschap. Bij de ondertekenaars zijn ook dertig Nobelprijswinnaars.

Presidentsverkiezingen
De wetenschappelijke basisprincipes van de werking van broeikasgassen zijn glashelder, en dat al meer dan een eeuw, schrijven de geleerden in hun openbrief. Het is ook die sterke wetenschap die regeringen van over de hele wereld naar (de klimaatconferentie COP21 in) Parijs heeft geleid in december 2016, ondanks grote verschillen op het vlak van politiek systeem, eigenbelang, schuld voor voorbije uitstoot en kwetsbaarheid voor de toekomstige gevolgen.

“De leiders van meer dan 187 landen erkenden daar dat de klimaatverandering een gevaar betekent voor de huidige en toekomstige burgers van deze planeet en ze maakten daarom nationale beloften om dat probleem op te lossen.”

Precies daarom vinden de auteurs het ongehoord dat stemmen in de Amerikaanse politiek deze solide, aanvaarde wetenschappelijke vaststellingen nog steeds in twijfel blijven trekken, ook tijdens de huidige presidentsverkiezingen. “Tijdens de voorverkiezingen werd onder meer beweerd dat de aarde niet opwarmt of dat die opwarming een gewoon natuurlijk verschijnsel is”, schrijven de wetenschappers.

“Dergelijke beweringen zijn in strijd met de realiteit. Anderen beweren dan dat er pas actie moet worden ondernomen als we absolute zekerheid hebben. Absolute zekerheid is echter onmogelijk: we zijn meer dan voldoende zeker dat de klimaatverandering bestaat, ernstig is en onmiddellijk, en dat dit probleem een aanzienlijk risico vormt. Een risico voor onze mogelijkheden om te bloeien, een betere toekomst te bouwen, een risico voor onze nationale veiligheid, de productie van voedsel en het weefsel van levende systemen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be