Tientallen doden bij aanval met chemische wapens in Syrië

Bij een aanval met chemische wapens op de Syrische stad Khan Shaykhun zijn tenminste 67 mensen om het leven gekomen. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door de Syrische luchtmacht, al kan niet helemaal worden uitgesloten dat de Russen de verantwoordelijkheid dragen. Volgens artsen vertoonden de slachtoffers symptomen die wijzen op het gebruik van het zenuwgas sarin.

Kort na deze aanval voerden vliegtuigen een conventioneel bombardement uit op Khan Shaykhun. Daarbij werden twee ziekenhuizen en twee eerstehulpposten die slachtoffers van de zenuwgasaanval verpleegden, gebombardeerd.

De aanval komt precies een dag nadat de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley verklaarde dat de Amerikanen niet langer streven naar het vertrek van Assad. Blijkbaar is dat door de Syrische president en zijn sponsor in het Kremlin opgevat als een vrijbrief om weer ouderwets los te gaan.

Volgens inwoners van de stad begon de aanval in de vroege ochtend. Een aantal vliegtuigen vloog hoog over, waarna er een aantal explosies volgde. Al snel daarna begonnen mensen de eerste symptomen te vertonen: moeizame ademhaling, stuiptrekkingen en verlammingsverschijnselen. De vliegtuigen vlogen te hoog om geïdentificeerd te worden, maar zowel de Russische als de Syrische luchtmacht hebben eerder bombardementen uitgevoerd in de regio. De Russen hebben inmiddels ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

De VN heeft Assad in het verleden tot drie keer toe veroordeeld wegens de inzet van chemische wapens, o.a. in Ghouta waarbij in augustus 2013 honderden mensen om het leven kwamen.