Taliban ontkennen samenwerking met Rusland

De Afghaanse Taliban ontkennen dat ze informatie uitwisselen met Rusland over ISIS. Eerder deze week zei Zamir Kaboelov, Poetin’s speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan, dat de belangen van Rusland en de Taliban samenvallen en dat er “kanalen voor de uitwisseling van informatie zijn”. taliindex

Volgens een woordvoerder van de Taliban is daar geen sprake van. Volgens hem is er weliswaar sprake van overleg tussen beide partijen, maar niet over de bestrijding van ISIS. Tegen de minkukels van ISIS hebben de Taliban naar de mening van hun woordvoerder geen steun nodig:

“They [ISIL fighters] are a small bunch based only in Nangarhar (province) and are not a big or a strong group that we would be threatened with.”

Samenwerking tussen Rusland en de Taliban ligt om historische en ideologische redenen natuurlijk tamelijk gevoelig, het is dan ook weinig verrassend dat de Taliban onmiddellijk in ontkenningsmodus schieten. Een groep die zich eerder dit jaar afsplitste van de Taliban lijkt er echter van overtuigd te zijn dat de Russen de waarheid spreken. De groep veroordeelde de samenwerking met “ongelovigen” die de “vijanden van álle moslims zijn”.

Lees verder bij: Al Jazeera