Syrische rebellen veroveren ISIS-bolwerk Dabiq

De Free Syrian Army (FSA) heeft het plaatsje Dabiq veroverd op ISIS. Strategisch is dat van geen enkel belang, maar de symbolische betekenis is groot.

Volgens een overlevering heeft Mohammed gezegd dat “het laatste uur niet zal komen” voordat  moslimlegers de “Romeinse strijdkrachten” bij Dabiq of al-Amaq  – twee plaatsjes in de Turks-Syrische grensstreek – verslagen zullen hebben. Hoe serieus de leiding van ISIS – die waarschijnlijk een stuk cynischer is dan het voetvolk – deze profetie neemt is niet duidelijk, maar Dabiq figureert prominent in de apocalyptische wereldbeschouwing van ISIS.

Toen ISIS Dabiq veroverde werd het dorp een belangrijk recruteringsthema voor ISIS, dat zelfs haar online magazine naar het plaatsje vernoemde. Sommige mensen koesterden dan ook de verwachting dat ISIS zich letterlijk dood zou vechten in Dabiq, maar daar blijkt dus geen sprake van te zijn. Er is weliswaar hevig gevochten, maar ISIS koos al snel eieren voor haar geld. Uiteraard leidde dat op Twitter tot de nodige hilariteit: