Stresstest: Nederland staat er mooi op

ECB_FrankfurtWat gemor aan de kant van de oppositie, maar dat mag niet verhinderen, dat er een consensus binnen de regering is, dat de Nederlandse banken het de laatste jaren enorm goed gedaan hebben: geslaagd voor de stresstest. Ja, die zuidelijke landen, die niet, maar dat was natuurlijk te verwachten. In 2010 was er een soortgelijke stresstest en daar was de SNS bank ook uiterst tevreden over de behaalde resultaten. De gevolgen mogen bekend zijn.

Ook Gerrit Zalm – natuurlijk, wie anders –  loftrompettert:

“Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, liet weten ‘heel tevreden’ te zijn met de uitkomsten van de test. ‘De aanpassing van onze kapitaalratio van 0,12 procentpunt is verwaarloosbaar klein. De resultaten van de stresstest bevestigen dat ABN Amro goed gekapitaliseerd is en voldoende buffers heeft om verliezen en economische schokken op te vangen’, aldus Zalm.”
(Bron)

De ABN Amro is zelfs goed gekapitaliseerd, volgens Gerrit Zalm.

Maar een krant als de “Frankfurter Allgemeine (FA)” geeft, zoals te verwachten, een veel bredere analyse. Bij de stresstest werden alleen maar ‘hart en nieren’ (“Die Aufseher hatten die Institute in den vergangenen Monaten auf Herz und Nieren geprüft”) onderzocht, volgens de FA. En verder, ik citeer:

Fast 880 Milliarden Euro faule Kredite

Een puinzooi, ik kan er niet anders van maken. Nog ’n citaat uit de FA:

Beim Bilanzcheck (Asset Quality Reviews) zeigte sich, dass in den Bilanzen der Banken deutlich mehr faule Kredite schlummern als bislang angenommen – insgesamt 879 Milliarden Euro. Das sind 136 Milliarden Euro mehr als bislang angenommen. Daraus ergibt sich laut EZB, dass die Banken insgesamt ihre Vermögenswerte um 48 Milliarden Euro anpassen müssen. Auf italienische Banken entfallen demnach Wertberichtigungen in Höhe von 12 Milliarden Euro, auf griechische 7,6 Milliarden Euro und auf deutsche 6,7 Milliarden Euro.

En, hoewel 1-1-2015 nog niet eens is aangebroken, kunnen we hier zien, wat kapitaliseren, de term die Gerrit Zalm misschien niet gemunt heeft, maar wel in de mond genomen, voor betekenis kan hebben.

Het lijkt me niet onwaarschijnlijk, dat in huize Samsom op deze dag, 1-1-2015, de champagnekurken knallen. Op naar het nieuwe jaar, waarin alles beter gaat worden. Proost!

En Benthe, heet die niet ook Samsom?