Stéphane Hessel (95) overleden; medeschrijver UVRM

Stéphane Hessel, geboren 20-10-1917 – overleden 27-2-2013, heeft alle gruwelen van WO II aan den lijve ondervonden én overleefd. Hij is tot aan zijn dood een strijder gebleven voor de rechten van de mens. De man zal gedurende zijn leven te vaak gezien hebben dat mensen slecht leren van het verleden. Dat ze net doen of alles anders wordt en maken vervolgens dezelfde fouten.

Hessel maakte zich boos om elke overtreding van de rechten van de mens, ongeacht land of geloof. In 2010 heeft hij nog een essay geschreven met de titel ‘Indignez-vous!’, omdat hij vond dat het in Frankrijk weer helemaal de verkeerde kant opgaat met discriminatie, mensenrechten, persvrijheid etc.

In het slechts 30 pagina’s tellende Indignez vous! roept Hessel de Fransen op om zich te verzetten tegen het Frankrijk van Sarkozy en neemt hij de almaar toenemende sociale ongelijkheid in forse bewoordingen op de korrel. Hij haalt ook uit naar “de dictatuur” van de financiële markten, de onbarmhartige politiek ten aanzien van de sans-papiers en Roma’s en hekelt de Franse houding tegenover Israël. (De Papieren Man)

Het is een groot verlies dat deze man er niet meer is. Er zijn te weinig mensen die zich met dit onderwerp succesvol bezighouden. Zoals al zo vaak gezegd, we moeten altijd waakzaam blijven! Het gevaar loert overal en de moraal verschuift langzaam weer naar een niveau dat niet geaccepteerd moet worden. Een vergelijking met de jaren ’30 van de vorige eeuw wordt altijd afgedaan als gezeur en tendentieus geneuzel.

Dat is het niet voor de goede opletter. Het is zo relevant als wat en als we niet oppassen, gaat het gewoon weer dezelfde kant op. U bent gewaarschuwd!

3 gedachten over “Stéphane Hessel (95) overleden; medeschrijver UVRM”

 1. “Een vergelijking met de jaren ’30 van de vorige eeuw wordt altijd afgedaan als gezeur en tendentieus geneuzel.
  Dat is het niet voor de goede opletter. Het is zo relevant als wat en als we niet oppassen, gaat het gewoon weer dezelfde kant op. U bent gewaarschuwd!”
  Volgens de ‘hopeloos genuanceerde’ Max Molovich van ‘Sargasso’ is die opmerking het berijden van stokpaardjes en het hanteren van hyperbolen, iets waar ‘de mensen een hekel aan hebben’.
  Wij moeten vergeten. Wij mogen niet ‘in reflexen’ schieten. Wij moeten net als de minister-president van het bruine Telegraafkabinetje ‘niet zoveel hebben met het verleden’…
  F*ck them all.
  R.I.P. Stéphane Hessel, een groots mens.

Reacties zijn gesloten.