Stomme klote Indiaan!

In mijn jeugd hunkerde ik naar vreemde culturen. Maar de diversiteit van de Nederlandse bevolking was nihil. Als ’s avonds de spruitjeslucht was opgetrokken, mocht de televisie aan en keken we naar Pipo de Clown.

Niet zozeer voor Pipo, maar hij had een goede vriend. Een indiaan. Klukkluk was zijn naam. Hij was mijn held. Hij had zich aardig aangepast. Al had hij nog wel een veer op zijn hoofd, hij sprak aardig Nederlands. “Mij domme indiaan”, zei hij altijd. Dat vonden we al heel wat, want zeg jij dat maar eens in het Indiaans. Klukkluk was voor ons de band met die andere wereld.

Toen Klukkluk zich begon aan te passen, zijn veer afdeed, Nederlands leerde en zijn kleren bij ‘Hij’ begon te kopen, vonden we er geen moer meer aan.

De hang naar Indianen is bij mij in ieder geval altijd gebleven. Dus besloten wij enige jaren geleden naar Canada te gaan. Een schitterende rondreis waarbij ik zeker Indianen zou ontmoeten. We besloten rond te trekken en te overnachten bij geëmigreerde Nederlanders. Tenslotte hoorden we hier altijd dat Nederlanders zich in het buitenland zo goed aanpassen, dus wat kon ons gebeuren.

Diep in de Canadese wildernis kwamen we op ons overnachtingsadres. Molentje in de tuin en de Nederlandse driekleur wapperde trots boven het schitterende huis, dus het kon niet missen.

’s Avonds in de tuin vloeide de alcohol rijkelijk en deden wij ons te goed aan de zak drop die iedere week via de post arriveerde vanuit Nederland. De sfeer was goed tot hij begon over “Die klote Indianen”. Die moesten zich eens aanpassen en het meest schandalige was, dat de Indianen de hele week door zalm mochten vangen en hij maar één keer per week.

Toen ik zei dat dat misschien kwam doordat de Indianen een sociale achterstand hadden, werd hij woest.

Mijn vrouw siste in mijn oor. “Ssssst, hou je kop nou! We zijn hier te gast!”.

5 gedachten over “Stomme klote Indiaan!”

  1. Ik denk dat alles komt door het feit dat de indianen daar autochtonen zijn en net als de autochtonen in Nederland meer rechten hebben dan de allochtonen. Simpel te verklaren, toch?

  2. Aan Klukkluk hebben we de uitdrukking “van de gekke” te danken/wijten.
    Mijn leraar klassieke talen vond het een mooi voorbeeld om een gebruik van de genitivus uit te leggen zoals dit ook voorkomt in het Frans en het Engels – maar nou net niet in het Nederlands. Alleen Haagse sukkelaars hoor je deze uitdrukking nog steeds volop citeren.

  3. Mooi verhaal, maar ik zou toch willen weten waar die wrijving vandaan komt, alleen maar omdat die indios de hele week zalm mogen vangen en de witten niet? En nou voelen de witten zich achtergesteld? Lijkt er op dat sommige mensen gewoon moeten haten om hun eigen identiteit overeind te kunnen houden. Moet je eens opletten als die ‘eigen identiteit’ onder vuur komt te liggen… ben bijvoorbeeld eens verbaasd als een van die hillbillies eens ‘niet’ aan dierenseks of intteelt doet…. kunnen ze niet tegen… PVV’ers vinden het niet leuk geidentificeerd te worden met inteelt, maar intussen….

  4. Je had hem kunnen vertellen dat hij met een gerust hart terug kan keren naar Nederland, aangezien dit soort taal tegenwoordig geheel politiek correct wordt gevonden.
    Daar moet je toch wel zo’n botte Nederlander voor zijn, om de oorspronkelijke bewoners van een land te durven vertellen dat ze zich aan moeten passen.

Reacties zijn gesloten.