Steeds meer arbeidsmigratie en toename precariteit

Het aantal arbeidsmigranten wordt steeds groter. In Latijns-Amerika alleen al kwamen er in vijf jaar tijd ruim een miljoen bij. Een groot deel zit vast in de informele economie.

Het aantal arbeidsmigranten binnen Latijns-Amerika steeg in de periode 2011-2016 van 3,2 miljoen naar 4,3 miljoen.

Veel arbeidsmigranten hebben geen geldige papieren, belanden vaak in de informele economie en hebben weinig sociale bescherming, zegt de Colombiaanse sociologe Denis Rojas, die bij de Latijns-Amerikaanse Raad voor Sociale Wetenschappen (Clacso) in Buenos Aires werkt. “Een groot aantal van hen is het slachtoffer van misbruik, uitbuiting en discriminatie.”

Juliana (niet haar echte naam), een 35-jarige Peruaanse die in Argentinië woont, werkte vijf jaar als huishoudster om haar universiteitsstudies te betalen – in het zwart. “Dat was toen het enige werk dat buitenlanders zonder contacten en zonder nodige documenten konden vinden. Er was toen geen migratiewet zoals nu, het was zeer moeilijk iets beters te vinden.” Nu is ze bijna advocate.

Pilar, een 34-jarige Colombiaanse, woont al acht jaar in Brazilië. Zoals zoveel migranten vond ze alleen werk waarvoor ze overgekwalificeerd is. Ze heeft een universitair diploma maar belandde in een hotel, zonder contract of arbeidsrechten.

Ze kwam naar Brazilië omdat hoger onderwijs in Colombia duur is terwijl het openbare onderwijs in Brazilië gratis is. Voor veel Colombiaanse studenten is Brazilië een paradijs. “Veel jonge Latijns-Amerikaanse migranten in Rio de Janeiro belanden uiteindelijk in de toeristische sector. De eerste jaren had ik geen werkvergunning en nam ik aan wat ik kon krijgen. Ik werkte meer dan acht uur, met nauwelijks een dag rust, en ze betaalden me minder dan het minimumloon.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be