Sri Lankaanse veiligheidsdiensten en regering lieten flinke steken vallen

Het lijkt erop dat zowel regering als veiligheidsdiensten flinke steken hebben laten vallen in de aanloop naar de bomaanslagen afgelopen zaterdag op Sri Lanka. Bij die aanslagen kwamen ruim 350 mensen om het leven.

De regering is van diverse kanten gewaarschuwd dat er aanslagen op kerken voorbereid werden. Het hoofd van de politie stuurde al op 11 april een memo rond dat National Thowheed Jamath (NTJ) zelfmoordaanslagen op kerken voorbereidde. Dat memo bereikte om onduidelijke redenen nooit het bureau van president Maithripala Sirisena, noch dat van premier Ranil Wickremesinghe. Althans: dat beweren beiden.

Mogelijk dat de slechte verhouding tussen premier en president daar mede debet aan is. De vroegere bondgenoten vechten elkaar inmiddels de tent uit. Vorig jaar probeerde Sirisena zelfs Wickremesinghe ontslagen te krijgen. Minister van Defensie Ruwan Wijewardene  heeft inmiddels toegegeven dat de regering gefaald heeft door vitale informatie intern niet te delen. Mocht blijken dat de premier de president (of omgekeerd) opzettelijk informatie heeft onthouden met als doel een politieke opponent beentje te lichten, dan zijn de rapen natuurlijk gaar.

Ook werd de politie drie jaar geleden al getipt dat een extremistische geestelijke bezig was jongeren te werven en te radicaliseren. Met die informatie werd naar het lijkt niets gedaan. Een van de betreffende jongeren behoorde afgelopen zaterdag tot de daders.

Inmiddels heeft president Sirisena het ontslag geëist van de Minister van Defensie en de inspecteur-generaal van de politie.

Bron: Al Jazeera

Uitgelichte afbeelding: Een van de doelwitten van de aanslagen afgelopen zaterdag: het Shangri-La Hotel. By Rehman A. and Azeez A., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57104204