Spanning stijgt op de Place de la République

Ook deze week gaat Frankrijk plat met sociale acties. DeWereldMorgen.be brengt dagelijks verslag vanuit Parijs. Dinsdag 17 mei ons eerste verslag van bewogen volksvergaderingen op de Place de la République. Morgen wil de politie hier zelf betogen. De protestbewegingen vrezen dat dit een provocatie is die uit de hand kan lopen.

Wie op maandag 16 mei 2016 de Place de la République in Parijs op wil, moet eerst langs een cordon politieagenten passeren. Vriendelijk wordt gevraagd om de rugzak te openen om te zien of zich daarin geen glazen flessen bevinden of ander materiaal dat zich leent tot gooien richting politie. Het is een maatregel die reeds twee weken van kracht is. Net als het verbod op alcohol op het plein en versterkt geluid na tien uur ’s avonds.

Ook ik ontsnap niet aan de controle. Even mijn rugzak openen, laptop eruit halen en zien of er niets in dat voorzakje zit, de politie doet haar werk hier grondig. Als deze controles bedoeld zijn om het volk te ontmoedigen om richting de Place de la République te komen, dan hebben ze alvast een averechts effect, bedenk ik me. Er staat immers aardig wat volk wanneer ik het in de avondzon badende plein betreed.

Eigenlijk vinden er op het moment dat ik arriveer tegelijkertijd twee manifestaties plaats, die met elkaar wedijveren in decibels. Aan de ene kant van het majestueus bekladde standbeeld gaat een volksvergadering door, aan de andere kant een stomend hiphopfeestje. Al snel realiseer ik me dat beide evenementen over hetzelfde gaan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be