Shadow World: Oorlog is big business

Woensdagavond ging de nieuwe film Shadow World van Johan Grimonprez in première op het Filmfestival Gent. Het is een speelse en poëtische vertelling van het gelijknamige kritische boek van onderzoeksjournalist Andrew Feinstein over de wapenhandel en hoe die sommige wereldleiders in zijn zak heeft. ‘Politicians are prostitutes, only more expensive!’, getuigt een wapenhandelaar. Toch slaagt de film erin de kijker niet platgeslagen en verward achter te laten. Integendeel: de elite wordt ontmaskerd en de activist komt op gelijke hoogte te staan.

Shadow World

Ook de nieuw film, Shadow World, zou je kunnen opvatten als een ‘double take’ van zijn meest bekende film Dial History. Want nu bekijken we het verhaal van de terreur uit de nieuwsmedia die de televisiekijker te slikken kreeg van een andere kant. Of beter: we nemen een kijkje achter het scherm om te zien wat precies al dat geweld veroorzaakt.

Met de keuze voor dit onderwerp, wat ook impliceert dat je als kunstenaar met een onderzoeksjournalist scheep gaat die een pijnlijke waarheid voor het voetlicht wil brengen, maakte Grimonprez een film die politieker is dan zijn vorig werk. De aanklacht is alleszins directer.

De beelden laten niets nog aan de twijfel over: Bush, Reagan, Thatcher en Blair, allemaal deden ze gouden zaakjes met de Saoedische prins Bandar die voortdurend in zijn eigen airbus de wereld rondvliegt om te grossieren in wapentuig. Deze prins geniet er zelfs van om in een televisieshow gewoon te bekennen dat de Saoedi’s samen de VS wapens leverde aan de moedjahedien in Afghanistan waaruit het Al-Qaida is ontstaan.

(Lees het hele artikel bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be