Ruzie binnen Pegida

Woordvoerder Kathrin Oertel van Pegida is opgestapt. Volgens Oertel zelf omdat ze de journalisten die de hele dag rond haar huis hingen spuugzat was, maar daar zet de Duitse pers toch enige vraagtekens bij.  Volgens Stern is Oertel opgestapt omdat de vorige week afgetreden Lutz Bachmann nog steeds probeert invloed uit te oefenen binnen Pegida.  Bachmanns positie werd onhoudbaar nadat de Duitse pers onthulde dat hij in het verleden op Facebook had geposeerd als Hitler. Bovendien had Bachmann zich lovend uitgelaten over de Ku Klu Klan en immigranten betiteld als “vuilnis”.

Volgens Stern probeerde Bachmann achter de schermen echter nog steeds invloed uit te oefenen, iets wat hem door o.a. Oertel niet in dank werd afgenomen.  De beweging  probeert een dialoog aan te gaan met conservatieve partijen als de AfD en het CDU, partijen waarbinnen voor het gedachtengoed van Pegida wel enige sympathie bestaat.  Die partijen hebben er echter weinig behoefte aan geassocieerd te worden met Hitler-fanboys als Bachmann.

Naast Oertel zijn nog tenminste drie andere mensen uit de leiding van Pegida opgestapt.  Het zou gaan om Achim Exner van de AfD, Thomas Tallack (voormalig lid van het CDU) en om Bernd-Volcker Lincke, de economisch adviseur van de beweging.

Negatief reisadvies
Pegida kreeg nog een andere klap te verwerken: Die Welt meldt dat de VS in verband met de betogingen van Pegida een negatief reisadvies voor Duitsland heeft uitgebracht.  Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken noemt specifiek  Berlijn, Frankfurt, München, Dresden, Leipzig en Keulen als steden waar Amerikanen de komende tijd voorzichtig dienen te zijn.

Gisteren meldde het actualiteitenprogramma Report Mainz van de ARD al dat sinds het begin van de betogingen van Pegida het aantal aanvallen op immigranten in Duitsland met 130% is toegenomen.  Dat er een direct verband tussen beiden is, valt volgens onderzoeker Hajo Funke  moelijk te ontkennen. Pegida heeft een klimaat gecreëerd waarbinnen geweld tegen immigranten normaal wordt, zegt Funke. Als gevolg daarvan denken rechtsextremisten: “Ons uur is gekomen. Nu is het tijd voor daden”.

Bron: Stern

 

Uiteraard valt er ook wel iets te lachen, zie onderstaande video.  Met dank aan Marco de Baar.

https://www.youtube.com/watch?v=jk8eU1irzOI