‘Russen hebben compromitterende informatie over Trump’

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten  beschikken de Russen mogelijk over voor Donald Trump ernstig compromitterend materiaal. Obama en Trump zijn daarover uitgebreid gebrieft.

CNN publiceerde gisteren een samenvatting van de bevindingen van de veiligheidsdiensten. Buzzfeed publiceerde vandaag de documenten waarop de samenvatting gebaseerd is in hun geheel.trump-dollarbiljet

De meest saillante punten:

  • Trump is iemand wiens seksuele smaak ietwat afwijkt van wat gebruikelijk is. De Russen weten van Trump’s seksuele obsessies en verzamelen daar al jaren belastend materiaal over.  Zo zou Trump in 2013 de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel in Moskou hebben geboekt en een aantal prostituees hebben besteld. Dat zou allemaal niet zo heel erg bijzonder zijn, ware het niet dat Trump de betrokken prostituees opdroeg voor hem te plassen. Voor Trump bezat deze plasseks een hoge symbolische waarde: Obama had eerder in dezelfde suite gelogeerd en Trump wilde met deze daad zijn haat en minachting voor Obama tot uitdrukking brengen.  De hele episode zou zijn gefilmd door de Russische geheime dienst (de FSB). De FSB zou over voldoende materiaal beschikken om Trump te chanteren.
  • Het Kremlin heeft Trump regelmatig leuke vastgoeddeals aangeboden. Tot nu toe heeft Trump al die voorstellen afgeslagen. Wel zouden de Russen Trump en zijn team (‘his inner circle’) al vijf jaar voeden met informatie over zijn politieke tegenstanders. Tijdens de verkiezingscampagne was er voortdurend contact tussen het team van Trump en vertegenwoordigers van de Russische regering.
  • De Russen hebben ook een dossier aangelegd over Hillary Clinton, voor wie Poetin een diepe haat koestert. Naar verluid zou in dat dossier weinig bijzonders staan, voornamelijk wat afgeluisterde telefoongesprekken.

De documenten zijn ongetwijfeld echt, maar of de beschuldigingen waar zijn is natuurlijk maar de vraag. De beschuldigingen zijn gebaseerd op een aantal memo’s van een voormalige agent van de Britse inlichtingendienst MI6 die tegenwoordig een detectivebureau runt. Oorspronkelijk werd hij ingehuurd door Republikeinse rivalen van Trump, die probeerden zoveel mogelijk bagger over The Donald te verzamelen. Nadat Trump door de Republikeinen werd genomineerd, gingen de Democraten meebetalen aan het onderzoek. CNN zegt te vermoeden dat in elk geval een deel van de beschuldigingen waar is. Dat zou blijken uit navraag die de zender bij diverse functionarissen heeft gedaan. Bovendien zouden Amerikaanse inlichtingendiensten de bron serieus genoeg nemen om verder onderzoek te doen.

Trump ging vandaag op Twitter volledig door het lint, waarbij hij de VS zelfs vergeleek met Nazi-Duitsland:

Trump bewees een volslagen idioot te zijn door met droge ogen te beweren dat hij nog nooit een deal met Rusland heeft gesloten, een claim die op Twitter tot de nodige hilariteit leidde:

Wat er ook waar is van de beschuldigingen: Trump’s geloofwaardigheid is al vóórdat hij president is aan flarden geschoten. Nog maar 37% van de Amerikanen heeft vertrouwen in Trump, een ongekend laag percentage. Of Trump zijn termijn vol zal maken, is een open vraag. Voorlopig is The Donald wel veilig, de Republikeinen kunnen het zich niet veroorloven Trump te laten vallen zonder daarmee een burgeroorlog in de eigen gelederen te riskeren. Mocht Trump’s aanhang wegsmelten omdat hij de beloofde brood en spelen niet kan leveren, dan moet niemand raar opkijken wanneer de New Yorkse miljardair vanuit de eigen gelederen een mes in de rug krijgt.