Rusland weigert Hezbollah en Hamas op lijst terroristische organisaties te zetten

Een woordvoerder van de Russische regering heeft gezegd dat de VS en Rusland het erover eens zijn dat Al Qaeda, ISIS en Jabhat al-Nusra (het Syrische filiaal van AQ) op de lijst van terroristische organisaties thuis horen, maar dat Rusland nooit in zal stemmen met het plaatsen van de Palestijnse verzetsorganisatie Hamas en de Libanese sjiitische militie Hezbollah op die lijst. Volgens de woordvoerder is Rusland niet eens bereid daarover in discussie te gaan met de VS. hezimages

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er, voordat de gesprekken over de toekomst van Syrië beginnen, overeenstemming bereikt zou worden over de organisaties die gekwalificeerd kunnen worden als “terroristische organisaties”. Dat lijkt er nu niet in te zitten, tenzij de VS zich inschikkelijk betonen. Hezbollah en Rusland zijn de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Assad, terwijl Hamas tegenwoordig weer warme relaties met Hezbollah (en Iran) onderhoudt. Bovendien is Hamas uit politieke overwegingen uitgesproken pro-Assad.

De lijst is sowieso van tamelijk beperkte waarde, omdat Turkije, één van de belangrijkste spelers in het MO, haar niet erkent. Ook de Golfstaat Qatar laat zich aan de lijst niets gelegen liggen.

Bron: Middle East Monitor