Rusland: vredesbesprekingen Syrië uitgesteld

220px-blown_out_tank_aleppo
Illustratie: Wikipedia

De Russische Minister van Defensie Sergei Shoigu heeft gezegd dat de Syrische vredesbesprekingen voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld.  Shoigu wijt dat aan het onvermogen van het Westen de rebellen in Aleppo in toom te houden. Een merkwaardig standpunt dat de Russische hypocrisie t.o.v. Syrië perfect illustreert: toen Assad het initiatief had en zijn luchtmacht de halve stad in de as legde, bleven de Russen zwijgen.

Om Aleppo wordt al geruime tijd hevig gevochten tussen rebellen en een coalitie van Syrische regeringstroepen, sjiitische milities en Rusland. Vorige week begonnen de rebellen een offensief om de omsingeling van het oosten van de stad door regeringstroepen te doorbreken. Eerder hadden Poetin en Assad toegezegd de bombardementen van de Syrische en de Russische luchtmacht op Aleppo te zullen staken, mits de rebellen zich van offensieve acties zouden onthouden. Bij de bombardementen zijn de afgelopen weken honderden – zo niet duizenden – burgers om het leven gekomen.

Overigens malen ook de rebellen niet om burgerdoden. Volgens het Syrian Observatory for Human Rights zijn bij raketaanvallen van de rebellen de afgelopen dagen 48 burgers gedood.

Bron: Middle East Eye