Rusland sluit deal met Saoedi-Arabië over beperking olieproductie

Rusland en Saoedi-Arabië, de twee grootste olieproducenten ter wereld, gaan de productie van olie bevriezen op het huidige niveau. Ook Venezuela en Qatar doen mee.

Het is een poging de vrije val van de olieprijs te keren. Zowel Venezuela als Rusland zijn in hoge mate afhankelijk van de export van olie, Rusland betrekt zelfs 70% van haar exportinkomsten uit de verkoop van olie.  De Russische economie kromp in 2015 met 3, 7%, mede als gevolg van de lage prijs van ruwe olie. Ook Saoedi-Arabië kampt inmiddels met een fors begrotingstekort, het land heeft dan ook aangekondigd flink te zullen bezuinigen.  oil-pump

Of de afspraken veel effect zullen hebben valt nog te bezien. De VS (derde olieproducent ter wereld), Irak en Iran doen niet mee. Iran heeft zelfs aangekondigd de productie op te voeren nu de Westerse sancties tegen het land afgebouwd worden. Wanneer de productie de vraag blijft overtreffen zou volgens analisten de olieprijs zelfs tot onder de $20 kunnen zakken, wat voor een aantal grote olieproducenten catastrofale economische (en dus politieke) gevolgen zou hebben.

De productieafspraken  leidden er vanochtend toe dat de prijs van een vat ruwe olie met 2% steeg tot $34,06.

Bron: The Independent