Rusland keert zich tegen resolutie over gifgasaanval

Rusland  heeft een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad over de gifgasaanval in Syrië afgewezen. De resolutie was opgesteld door de VS, Groot-Brittanië en Frankrijk. De indieners leggen de verantwoordelijkheid voor de aanval bij de regering van de Syrische president Assad. Rusland vind dat onacceptabel. De Russen erkennen dat er een luchtaanval is uitgevoerd op het Syrische stadje Khan Shaykhun, maar volgens hen werd daarbij een gifgasfabriek van de rebellen geraakt. Het gas zou daarbij vrij zijn gekomen. freie_syrische_armee_logo-svg

Een recent onderzoek van de VN en de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) wees uit dat de Syrische regering in 2014 en 2015 verantwoordelijk was voor drie aanvallen met chloorgas. ISIS werd door de VS verantwoordelijk gehouden voor één aanval waarbij mosterdgas gebruikt werd.

Ook wanneer het tot een veroordeling komt, moeten we ons daar niks bij voorstellen. Over een week is er weer iets anders en het slachthuis dat Syrië heet staat allang niet meer hoog op de internationale agenda. De vluchtelingenstromen zijn redelijk onder controle gebracht en de val van het kalifaatje van al-Baghdadi is nog slechts een kwestie van tijd. Poetin en Assad kunnen in de praktijk doen en laten wat ze willen, het lot van de Syrische bevolking interesseert niemand wat. Het voornaamste resultaat van deze oorlogsmisdaad zal zijn dat Poetin weer eens heeft aangetoond dat het Westen zwak, hypocriet en verdeeld is, niet in staat én niet bereid om effectief op te treden bij de verdediging van waarden die men uitsluitend met de mond belijdt.