Rondleiding door de crisis, Amsterdam 13 maart

13 maart. ‘Een rondleiding door de crisis’ Neem pannen en pollepels mee!

In samenspraak met andere Europese steden die op dezelfde dag protesteren verzoeken we iedereen potten en pannen mee te nemen en houten spatels en lepels om lawaai te maken en onze stem te laten horen. Wees echter wel stil op de momenten dat er toespraken worden gegeven.

De route is als volgt:

* Start: 16:00 voor De Nederlandsche Bank (DNB). Rodrigo, een hoogleraar aan de UvA, geeft een korte toespraak over de gevolgen van Nederlands economisch beleid en de manier waarop dit beleid nauw verbonden is met het beleid van de EU.

* ING kantoor (waarschijnlijk Damrak): Ewout, van de IS, geeft een korte speech over de zwaar gesubsidieerde Nederlandse financiële sector.

* Zara (Kalverstraat): Sol van TNI en 15M Amsterdam, geeft een korte toespraak over de belastingontwijking van Zuid-Europese bedrijven en de hypocrisie van de topmanager van Zara die een van de rijkste wereld is in een land waar 6 miljoen mensen werkloos zijn.

* Monument op de Dam: migrantennetwerken geven een korte toespraak over de positie van migranten in Nederland.

* De Dam: we lezen ons manifest voor en leggen het verband met andere demonstraties die vandaag plaats vinden in heel Europa en vertellen over de grote demonstratie donderdag 15 maart in Brussel.

‘Naar een Europese Lente’ roept op tot acties, stakingen en demonstraties door heel Europa op 13 maart, en voor een pan-Europese demonstratie en creatieve acties in Brussel op 14 maart. Deze acties zijn gericht tegen de EU Lentetop (14-15 maart), waar regeringsleiders van de EU lidstaten verdere plannen willen maken voor de aanpak van de (euro)crisis.

In heel Europa zien we dezelfde schijnoplossingen om ‘uit de crisis’ te komen. Banken worden gered met overheidsgeld terwijl sociale rechten en publieke voorzieningen worden uitgehold.

– Nederland is het EU-land met de meeste laagbetaalde en flexibele contracten voor jongeren.

– Drie van de vier Nederlandse ‘systeembanken’ zijn nu genationaliseerd en gered met miljarden aan belastinggeld.

– De zorg in Nederland wordt ontmanteld: 100.000 thuiszorgwerkers dreigen hun baan te verliezen en 800 zorginstellingen gaan sluiten.

– Ondanks de hoge werkloosheid moeten ouderen steeds langer doorwerken.

– Vanaf april wordt er ook nog eens gesneden in de pensioenen van 5,6 miljoen Nederlanders.

– Zogenaamde ‘hervormingen’ van de woningmarkt treffen vooral de huursector, waarbij huurders met lagere middeninkomens onevenredig worden getroffen en geen kant op kunnen.

– De EU als geheel word ook wel ‘Fort Europa’ genoemd, vanwege restrictief migratiebeleid en gemilitariseerde bewaking van de EU-buitengrenzen door Frontex. In Nederland heeft dit beleid vergaande gevolgen voor de werk- en leefsituatie van migranten en vluchtelingen

– ‘Belastingparadijs’ Nederland helpt multinationals wereldwijd miljarden aan belasting te ontlopen.

Wij voeren actie om te laten zien dat we het anders willen.

Doe mee met de Europese mobilisatie en kom op 13 maart naar de actie in Amsterdam.

Onze actie is een ‘rondleiding door de crisis’ die laat zien hoe de crisis in Nederland uitwerkt en wat de verantwoordelijkheid is van multinationale bedrijven en Europese instellingen.

We beginnen om 16:00 uur naast het gebouw van de Nederlandse Bank op het Westeinde, te bereiken met tramlijnen 4, 7 of 10.
De tour eindigt op de Dam.

Bron: Dutch Revolution [facebookalarm]