Republikeinen openen de jacht op Steve Bannon

De Republeinse partijtop heeft de jacht geopend op Steve Bannon, de hoofdredacteur van het extreemrechtse blog Breitbart. Bannon wordt verantwoordelijk gesteld voor de Republikeinse nederlaag tijdens de tussentijdse Senaatsverkiezing in Alabama.

Alabama is een dieprode staat. Rood, niet in de betekenis van socialistisch, maar van Republikeins. De Democraten hebben er in 25 jaar geen verkiezingen meer gewonnen en nemen soms niet eens de moeite met tegenkandidaten te komen. Normaal gesproken had de Republikeinse kandidaat Roy Moore zijn Democratische tegenkandidaat Doug Jones met dubbele cijfers moeten verslaan. Daar leek het ook lang op, totdat de Washington Post onthulde dat Moore een uitgesproken voorkeur heeft voor jonge meisjes. Moore bleek een ordinaire pedofiel te zijn, die in het verleden probeerde meisjes van 14 jaar te verleiden met hem het bed te delen.

Normaal gesproken had dat het einde van Moore’s kandidatuur  betekend – pedofilie is een absolute no-no – maar Moore weigerde zich terug te trekken. Daarbij kreeg hij de steun van Bannon die ervan overtuigd was dat Moore ondanks zijn duistere verleden kon winnen. Bannon zorgde er met een uitgekiende campagne voor dat het Witte Huis, Fox News en het Republikeinse establishment zich uiteindelijk tóch achter Moore schaarden. Het Republikeinse establishment deed dat echter met merkbare tegenzin: men werd overduidelijk gedreven door angst, niet door overtuiging.

De nederlaag van Moore heeft echter aangetoond dat Bannon kwetsbaar is. Het establishment, dat Bannon – en eigenlijk ook Trump – beschouwt als weerzinwekkend plebs ziet nu de kans schoon, wat links en rechts leidt tot hilarische situaties. Vooralsnog de leukste is deze tirade van de (knetterrechtse) Republikeinse afgevaardigde Pete King bij CNN: “He looks like some disheveled drunk that wandered onto the political stage”.

Toetje: