Rechtspraak zonder rechter, je verwacht het niet van Bruin II

Ik wist het nog niet maar blijkbaar is deze praktijk al een jaar aan de gang, waarbij het OM je niet alleen aanklaagt maar en passant ook gelijk een straf oplegt via een zogenaamde strafbeschikking. Het gaat hier om de zogeheten ZSM-werkwijze: Zo Snel, Slim, Selectief, Simpel, Samen en Samenlevingsgericht Mogelijk.

De naamgeving is weer een Orwelliaanse gruwel zoals bijna niet te verzinnen is. Of je je even zo samenlevingsgericht mogelijk als een mak lam door het OM wilt laten veroordelen. Een OM waar types als een Fred Teeven of een Raymond de Roon officier van justitie kunnen worden.

Je mag er overigens wel bezwaar tegen maken en het alsnog op een rechtszaak aan laten komen:

 ‘De politie zegt wel dat ze verdachten wijzen op het recht een advocaat te spreken, maar in de praktijk praten drie agenten op je in dat het dan uren duurt voordat je weer vrij bent’, zegt strafrechtadvocaat Christian Flokstra.
(…)
Volgens strafrechtadvocaat Jan Vlug moeten verdachten zich nooit neerleggen bij de straf van het OM. ‘De rechter ziet een persoon en maakt een inschatting van wie hij voor zich heeft. Een officier van justitie straft blind op basis van alleen een dossier.’ (Volkskrant)

Nee, dit lijkt me typisch een geval waar er weer eens flink op de vingers van Fred Teeven getikt moet worden door een of andere Europese instantie, want hier in Nederland lijdt men intussen aan een ongeneeslijk Stockholmsyndroom waar het de antirechtsstatelijke maatregelen van dit sujet betreft.

2 gedachten over “Rechtspraak zonder rechter, je verwacht het niet van Bruin II”

  1. Pingback: Cleveringa stond niet alleen | Krapuul

  2. Pingback: Lastig hè, zo’n rechtsstaat | Krapuul

Reacties zijn gesloten.