“Rechtse krachten Venezuela willen staatsgreep voor eind juli”

De rechtse oppositie zet al haar middelen in om de Venezolaanse regering versneld via een staatsgreep ten val te brengen. Ze wil dit doel kost wat kost voor eind juli 2017 bereiken. De oppositiekrachten verklaarden reeds eerder dat ze de regering niet langer erkennen en baseren zich daarvoor op artikel 350 van de grondwet. Ze erkennen evenmin de oproep voor een grondwetgevende raad en de organisatie ervan en willen de verkiezingen voor deze raad op 30 juli dwarsbomen.

Om het samenstellen van deze raad te voorkomen is de rechtse oppositie tot actie overgegaan. Zo zijn er voortdurend botsingen tussen de regering en het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft en zowat alle initiatieven van de regering blokkeert. Dan zijn er ook nog grotendeels mislukte pogingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten, druk van de buitenlandse media, de steeds erger wordende sabotage van de economie, de uitbreiding van het geweld, terreur in de straten en aanvallen tegen de veiligheidstroepen van het leger (FANB – Fuerza Armada Nacional Bolivariana).

De laatste weken zijn er in dit gewelddadige scenario nieuwe elementen naar boven gekomen. De militaire luchtmachtbasis van La Carlota in hoofdstad Caracas werd al meermaals aangevallen, met als doel legereenheden te demoraliseren en te verdelen. Er waren uitbarstingen van geweld in de omgeving van het presidentieel paleis Miraflores en in meerdere steden werden vernietigingen aangericht. In de stad Maracay en nabijgelegen plaatsen werden op 26 juni meer dan veertig gebouwen verwoest: privé-winkels, openbare instellingen… Een gelijkaardig plan werd de afgelopen weken uitgevoerd in meer dan tien plaatsen in het hele land.

Een nieuw keerpunt kwam er op 27 juni. Een helikopter, gestolen op de luchtmachtbasis van La Carlota, werd ingezet om het Ministerie van Binnenlandse Zaken te beschieten. Het gebouw van het Hooggerechtshof werd geraakt door vier granaten van Israëlische makelij die uit Colombia kwamen. Dit alles vond plaats in het politieke centrum van Venezuela, op nog geen vier straten verwijderd van het presidentieel paleis Miraflores.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be