Rapport: ruim 470.000 mensen omgekomen tijdens Syrische burgeroorlog

Volgens het Syrian Centre for Policy Research zijn sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië ruim 470.000 mensen om het leven gekomen. Dat cijfer is bijna twee keer zo hoog als de schatting van de VN, die uitkomt op ongeveer 250.000 slachtoffers. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de VN anderhalf jaar geleden stopte met het verzamelen van gegevens over het aantal slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

In totaal is 11, 5% van de bevolking gedood of gewond geraakt sinds Assad in maart 2011 het vuur liet openen op ongewapende demonstranten. Het aantal gewonden wordt geschat op 1, 9 miljoen en de gemiddelde levensverwachting is gedaald van 70 naar 55, 4 jaar.

Daarnaast ligt de infrastructuur van het land volledig in puin, om over de economie nog maar te zwijgen.

Aleppoimages
Aleppo

Inmiddels zijn volgens het Rode Kruis ruim 50.000 mensen op de vlucht geslagen uit Aleppo, dat door Iraanse milities en het Syrische leger omsingeld dreigt te worden. Volgens de Russen heeft dat niks te maken met angst voor de lieve oom Assad, maar worden ze door de rebellen gedwongen te vluchten.

Ondanks oproepen daartoe van de VN en Human Rights Watch voelt de Turkse regering  er weinig voor die vluchtelingen op te nemen. De Turken zijn bang dat die 50.000 nog maar het begin zijn en dat zo’n 600.000 mensen uit Aleppo en omgeving uiteindelijk de wijk zouden kunnen proberen te nemen naar Turkije.  Het land heeft al 3 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak opgenomen, meer dan enig ander land. Bovendien vermoedt Turkije met enige reden dat Assad en Poetin uit zijn op een etnische zuivering van Aleppo en omstreken. De in grote meerderheid Soennitische bevolking van dat gebied kwam in 2011 massaal in opstand tegen het regime van Assad.  Door de vluchtelingen op te nemen zou Turkije een voorgenomen etnische zuivering legitimeren en een gigantische stroom vluchtelingen op gang brengen. De Turkse regering wees gisteren de Westerse eis de vluchtelingen tóch op te nemen dan ook verontwaardigd af.

Intussen slapen tienduizenden slachtoffers van het moorddadige optreden van Assad en Poetin en de politieke calculaties van hun tegenstanders buiten in de kou, verstoken van medicijnen en voedsel. Het Rode Kruis en Syrische activisten doen een dringend beroep op humanitaire hulp uit de rest van de wereld, maar zonder gevechtspauze lijkt dat onbegonnen werk. De Washington Post meldde vanochtend dat Rusland voorgesteld zou hebben op 1 maart een wapenstilstand in te laten gaan. Nog los van het feit dat dit voor de Amerikanen politiek onaanvaardbaar is, zal de hulp dan voor veel mensen – met name ouderen en kinderen – gewoon te laat komen.

Bron: de Guardian