Rapport: Poetin ‘waarschijnlijk’ verantwoordelijk voor moord op Litvinenko

In een verslag van een Britse onderzoekscommissie wordt het Kremlin  verantwoordelijk gesteld voor de moord op Alexander Litvinenko . Commissievoorzitter Robert Owen: “Taking full account of all the evidence and analysis available to me I find that the FSB operation to kill Litvinenko was probably approved by Mr Patrushev [toenmalige directeur van de Russische veiligheidsdienstFSO] and also by President Putin.” Volgens de commissie heeft Poetin de moord op Litvinenko ‘waarschijnlijk’ zelf goedgekeurd.

AlexanderLitvinenkoHospitalLitvinenko was een voormalige KGB-agent, dissident en fel tegenstander van Poetin. In oktober 2006 werd hij tot Brits staatsburger genaturaliseerd. In november van hetzelfde jaar werd hij opgenomen in het ziekenhuis met naar later bleek een poloniumvergiftiging. Litvinenko bleek een tienmaal dodelijke dosis van deze radioactieve isotoop toegediend te hebben gekregen. Nader onderzoek wees uit dat het gif via een theepot in het Londense Millennium Hotel was toegediend. Op 23 november overleed Litvinenko aan de gevolgen.

De Britten wezen FSO-agent Andrey Lugovoy aan als de vermoedelijke dader, maar het uitleveringsverzoek werd door de Russen afgewezen. Ook Owen wijst Lugovoy aan als schuldige, samen met zijn FSO-collega Dmitri Kovtun. De opdracht kwam echter uit de hoogste regionen van het Kremlin. Lugovoy is inmiddels lid van het Russische parlement en kreeg vorig jaar uit handen van Poetin een hoge onderscheiding wegens ‘bewezen diensten aan het vaderland’.

Bron: The Independent

Updates volgen