Een racistische moord in verkiezingstijd

De verkiezingsstrijd zal gaan tussen Roemer en Rutte. De winnaar wordt premier. In de NRC had Job Cohen daar een opvallende observatie bij: ‘Een grote PVV leidt eerder tot een links-van-het-middenkabinet. Dat is een cynische constatering, terwijl moreel gezien verzwakking van de PVV goed nieuws voor Nederland is.’

Gastcolumn door Rene Danen, voorzitter Nederland Bekent Kleur

Dus dankzij een grote PVV wordt Roemer premier. Een sterke PVV haalt immers zetels weg bij de VVD, zodat de SP de strijd wint. Hopelijk is dat geen reden voor de SP om de PVV niet aan te vallen op de inhoud. In het verleden was de SP niet erg actief om het racisme van Wilders te bestrijden.

Terwijl daar wel alle reden toe is. Het nieuwe verkiezingsprogramma van de PVV staat, net als het vorige, vol met discriminerende voorstellen. In de berichtgeving in de media over het nieuwe programma lijkt het net alsof Wilders zijn racistische veren heeft afgeschud en alleen nog wat nationalistische standpunten over Europa heeft. Maar niets is minder waar.

De oude discriminerende voorstellen zoals ‘Verbied de boerka en de koran, belast hoofddoekjes’ staan er weer in. Nieuw is het absurde voorstel voor een verbod op moskeeën binnen de bebouwde kom. Maar ook het PVV-buitenlandbeleid laat niets aan duidelijkheid over. Een Ander Joods Geluid omschreef dat in een reactie als ‘anti-islamitische denkbeelden’.

Moslims zijn niet de enige minderheden waar de PVV haar pijlen op richt. Zo is onder meer te lezen: ‘In Bulgarije zijn ze maar wat blij dat hun zigeuners verhuizen naar onze straten.’

De xenofobie gaat gepaard met een flinke dosis repressie: ‘We zien graag de chain gang in het Nederlandse straatbeeld verschijnen. Lekker langs de weg aan het werk in een vrolijk roze pakje. Omdat veel tuig afkomstig is uit schaamteculturen hakt dat er extra in.’

Wilders’ stemmers worden met het PVV-programma op hun wenken bediend, want uit een peiling van Een Vandaag blijkt dat ze niet Europa, maar de bekende ‘buitenlander’-retoriek van de PVV het belangrijkst vinden. Het aanscherpen van de immigratieregels staat bovenaan de prioriteitenlijst.

Helaas leeft vreemdelingenhaat niet alleen in de politiek en opiniepeilingen. We zien het in heel Europa, van Noorwegen tot Griekenland, ook op straat terug. Recent kreeg Almelo ermee te maken. De familie Henk en Ingrid van der W. heeft daar hun Turkse buurman bij een burenruzie doodgeslagen. Weekblad Revu, dat onderzoek deed naar de zaak, sprak van een ‘racistische moord’.

In het blad komt de zoon van het slachtoffer aan het woord: ‘Mijn vader had geen enkele kans. Als beesten bleven ze op zijn hoofd inslaan, tot hij op de grond kieperde. Bewusteloos. (…) De buurvrouw schold toen nog: “Ik hoop dat jullie branden in de hel! Vuile tering kankerturken!”’

In de weken daarna reageerde geen enkele Haagse partij op deze schokkende gebeurtenis. En Rutte, premier van alle Nederlanders, zagen we niet afreizen naar Almelo om de familie van het slachtoffer een hart onder de riem te steken.

Het was een koude zomer tot nu toe. Hopelijk wordt het een hete herfst, met premier Roemer aan het roer in kleurrijk Nederland.

Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: Rene Danen.

10 gedachten over “Een racistische moord in verkiezingstijd”

 1. Racisme is zo 1983. Als ik jou was Rene zou ik een andere baan zoeken want in 2012 is er niemand
  die jou nog subsidie wil geven.

 2. Racisme is zo 1983.

  Sure … anno 2012 pikt rechts Amerika Obama niet. Niet om de inhoud want hij heeft bewezen een veel beter leider te zijn dan Bush en Reagan in het bijzonder. Maar het gaat ze om zijn kleurtje en dat hij wat linkser is dan the GOP.

  Zelfs een land als Amerika heeft ingezien dat Rechts niet de weg is die je op wil gaan als land. Als wereld even.

  Liever Sociaal Democraat dan al dat andere.

 3. J vd H heeft die Badr Haram ( een racistisch schuilnaam waarmee hij ongetwijfeld vuile Badr bedoeld ) zijn racistische vuil niet al genoeg gespuid hier ??

 4. Goede opmerking dat de Premier van “alle” Nederlanders meteen in Almelo moest zijn.

  Tja, VOC mentaliteit?

 5. Terecht dat Rutte niet naar Almelo is gegaan, waarom wel naar hen en niet naar al die andere moordzaken?

 6. #7, Heeft iets met politiek te maken …zoiets als afwijzen van rechts-extremisme, actie die het tegenbeeld is van accepteren van rechts-extremisme en proberen bijvoorbeeld en hele tijd ermee te regeren.

 7. Als je het nog scherper wil maken, zou je kunnen vragen of de regeringstijd van Wilders met Rutte deze moord niet eventueel direct heeft geïnspireerd.

  Net als de blanke rechtse terrorist Breivik dit over Wilders beweerde. Snap je?

Reacties zijn gesloten.