Racisme is een feest

Vanochtend werden we door de Volkskrant getrakteerd op een opiniestuk van Jan de Visser, auteur van het geruchtmakende boek ‘Herkenbaar anders: het CDA 2.0’ dat verscheen in 2011, toen het CDA nog dacht extreemrechts te kunnen gedogen en waar tot dusver geen enkele recensie over is verschenen. Hij schijnt ook nog kandidaat te zijn geweest voor het voorzitterschap van het CDA. De Visser haakt vandaag in op de brede maatschappelijke discussie over onze racistische volkstraditie in de vorm van Zwarte Piet. Volgens hem is er geen sprake van racisme en heeft slavernij in Nederland nooit bestaan. De Visser noemt Zwarte Piet geen teken van discriminatie maar juist van integratie. De enige die tegen Zwarte Piet zijn zijn de gekleurde Nederlanders die nog meer racisme over zich uit roepen door tegen Zwarte Piet te zijn, zo is de opvatting van De Visser. De laatste Nederlander die een Nobelprijs won was de tot Nederlander genaturaliseerde Russische wetenschapper, André Geim, die zich na zijn prijs snel uit de voeten maakte omdat in Nederland “het oude Germaanse universiteitssysteem nog in stand gehouden wordt.” Maar tegenwoordig is iedereen wetenschapper, dus ook meneer De Visser.

De Visser ruilde in 2004 de kansel — hij was prediker in Maassluis — voor het wethouderschap wat zelfs binnen het CDA destijds veel opzien baarde, althans volgens de publicaties van het CDA. Het is op zijn minst opzienbarend als je de opvattingen van meneer leest. “Er is ook geen enkele familie in Nederland die zich schuldig gemaakt heeft aan het houden van slaven in Nederland.” Want, zo stelt hij, slavernij kwam in Nederland zelf niet voor, alleen in onze buitenlandse handel en in de koloniën, maar geen Nederlander was daar ooit bij betrokken. “De slavernij-gedachte is geïmporteerde discriminatie” vervolgt hij en noemt Zwarte Piet “integratie van eigen bodem”, want echt iedereen kan Zwarte Piet zijn, ook de gekleurde mens. “De emancipatie die Zwarte Piet als personage heeft meegemaakt, is heel opmerkelijk. Van het stereotype ‘negerpage’ is hij veranderd in een administratieve, logistieke en leidinggevende persoonlijkheid binnen de feest-entourage.” Ineens komen de beelden van het historische CDA-congres weer terug, waar feestelijk met gekleurde papiertjes voor en tegen het collaboreren met Wilders werd gezwaaid.

Afgezien van het feit dat De Visser zichzelf tegenspreekt is die laatste zin ook opmerkelijk omdat in Nederland feestartikelen worden verkocht die inhaken op zulke stereotiepen. Zo kun je het kostuum ‘Zwarte Vette Lapdancer Hee Swa Kostuum’ kopen of stickers met ‘Behoud Zwarte Piet’ bestellen om anderen te pesten; dat is natuurlijk allemaal bedoeld om de integratie te bevorderen. Er zijn intussen talloze Facebookpagina’s die oproepen winkels te boycotten en critici te deporteren, verminken of vermoorden, die af willen van de ‘eeuwenoude’ traditie die wordt bedreigd door ‘niet-oorspronkelijke Nederlanders’. Feit is dat Nederland als een van de laatste westerse landen slavernij afschafte in 1863, maar pas in 1910 de laatste uitwassen daarvan in Nederlands Indië. Velen beseffen ook niet dat we nog geen eeuw stemrecht hebben, of dat we vrouwen- en homorechten te danken hebben aan klein maar hardnekkig verzet. Tegenwoordig is onrecht pas onrecht als de meerderheid dat ook vindt na een steekproef onder de bevolking. Tot die tijd heb je als minderheid gewoon pech, maar dat heb je dan waarschijnlijk aan jezelf en je afkomst te danken.

commercieelracisme
Eerst koopman, dan dominee.

1 gedachte over “Racisme is een feest”

 1. zwarte piet traditie..
  vrouwen achter het aanrecht was ook traditie
  hetero huwelijk ook
  alleen mannen stemrecht
  geen vrouwenvoetbal
  allemaal traditie waar velen standvastig achter stonden,net zoals nu zwarte piet.
  maar vanwege het discriminerende karakter is dit verwerpelijke traditionele gedoe afgelopen.
  behalve zwarte piet..waarom?omdat dat te maken heeft met andere mensen,die als gast hier zijn gekomen.die onze waarden moeten naleven.vind menig volksmensch..
  het zijn buitenlanders wat hebben die over ons te zeggen?wij willen deze discriminerende piet houden,pech het is ons land bevalt het je niet oprotten dan.
  de pvv staat garant voor steun aan zwarte piet,zo ook leefbaar rotterdam etc.
  de kwaadwillige gedachte om die vermaledijde zwarte negerslaaf te verdedigen zit in het bloed gewoon,die haat tegen anderen die de witte volksmensen steeds op hun vingers tikt,hun leert dat racisme niet kies is,die de verwaterde normen en waarden van de volksmens steeds weer voorspiegelt..is een nachtmerrie voor de koppige volksburger die zwarte piet verafgod.

  dat er bijna 700 reacties allemaal pro zwarte piet in de telegraaf staan is ongekend.
  dat werkelijk voor een avondje sint het hele land op zijn kop staat is te gek voor woorden..maarja de achterliggende haat jegens zwart,allochtoon,buitenlanders…dat maakt deze sint en zwarte piet verdediging extra aantrekkelijk.dat zwarten en allochtonen weer gelijk krijgen dat de witte volksmens fout zit,dat kunnen ze niet verkroppen,vandaar de juist extra verdediging van hun kwade wil om de zwarte negerslaaf extra te verdedigen.
  de vernederende waarheid dat men fout zit,wil men overtreffen met hoogmoedigheid.
  hoogmoed komt voor de val meestal.straks wanneer deze volksmensen zelf een zwarte schoonzoon krijgt..en zwarte klein kindertjes die ermee gepest worden,zullen ze wel anders erover denken misschien?tijd zal het leren.

Reacties zijn gesloten.