“Protégez-vous contre le gaz”: een dag van ‘wilde’ betogingen in Parijs

Onze reporter Thomas Decreus is sinds zondag 15 mei in Parijs en brengt dagelijks verslag uit van het sociaal protest dat over heel Frankrijk toeslaat. Dinsdag 17 mei was er een zesde algemene mobilisatie tegen de ‘loi travail’ en dat betekent betogen. Het verslag van een bij momenten erg woelige betoging in Parijs.

Laten we beginnen met de cijfers. Dinsdag 17 mei was de zesde dag van algemene mobilisatie tegen de loi travail, de nieuwe Franse arbeidswetgeving. In vrijwel alle grote steden werd betoogd.

Naar aloude Franse traditie lopen de cijfers van organisatoren en overheid heel sterk uiteen. Om een voorbeeld te geven: in Marseille kwamen volgens de politie niet meer dan 6800 mensen bijeen, volgens de organisatoren waren dat er 80.000. Ook voor Parijs lopen de cijfers erg uiteen. Organisatoren spreken over 55.000 deelnemers, de politie over 11.000.

Feit is in ieder geval dat de betoging in Parijs de allure had van enkele tienduizenden, en dat er gisteren weer in heel Frankrijk betoogd werd. Er werd trouwens niet alleen betoogd, in vele sectoren werd ook gestaakt. Maandag 16 mei waren het de vrachtwagenchauffeurs die blokkades opwierpen. Dinsdag 17 mei lag 80 procent van alle raffinaderijen stil, aldus Sophie Binet, secretaris-generaal van de technische kaders bij de vakbond Confédération Générale du Travail (CGT). Vanaf vandaag woensdag 18 mei staken de spoorwegarbeiders. Ook de postbodes en de dokwerkers hebben aangekondigd te zullen staken in de komende dagen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be