Poolse Pompoensoep

By The Spanish Food, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22796498
Pompoensoep door The Spanish Food, CC BY-SA 2.0

Hierbij een eenvoudig recept voor een vullende wintersoep, vol van smaak en zon.

Benodigd zijn:

  • Een pompoen (of een stuk van een pompoen)
  • een paar aardappelen
  • een paar uien
  • knoflook, gember, peper en zout

Kook aardappelen.

Bak in een grote pan een paar fijngesneden uien, voeg geraspte knoflook en gember toe. Als alles lekker ruikt, gooi de in blokjes gesneden pompoen erbij.

Bak nog even verder, en voeg water toe. Kook een paar minuutjes, gooi een flinke snuf peper in de pan en voeg een bescheiden hoeveelheid zout toe. Stamp alles tot moes met een aardappelstamper of haal de staafmixer door de pan. Kook nog heel even verder, voeg de aardappelen toe en mix/stamp opnieuw.

Klaar.

Serveer met croutons en een groen sprietje van het een of ander om het er mooi uit te laten zien. Een kloddertje crème fraîche kan ook nooit kwaad.

Als je de pompoenpitten laat drogen, en even roostert kunnen die ook als croutons dienstdoen.