Politieke verleden Clinton maakt duidelijk dat zij geen feministe is

Deze analyse verliest geen tijd aan de racistische Donald Trump van de Republikeinse partij en concentreert zich op Hillary Clinton, kandidaat van de Democratische partij, meer bepaald op haar al dan niet feministisch profiel. Wat kan men uit haar politiek verleden afleiden over haar politieke agenda voor de vrouwelijke bevolking van de VS?

Deze analyse werd geschreven door ‘Chinthan’. Hij is een migrant uit Indië die momenteel Nederlands studeert. Dit artikel schreef hij oorspronkelijk in het Tamil en heeft hij zelf vertaald in het Nederlands.

Hillary Clinton kan de allereerste vrouwelijke president van de VS worden. Gedurende de gehele campagne heeft zij zichzelf voorgesteld als een feministe. Is ze dat echt? Kunnen de vrouwen van de VS en de rest van de wereld trots op haar zijn als president?

Feminisme gaat niet alleen over geslacht. Het is een ideologie met een aantal principes. Die principes kunnen getoetst worden aan de politieke praktijk van Hillary Clinton in de afgelopen decennia als senator, First Lady, minister van Buitenlandse Zaken en als presidentskandidaat.

In deze analyse poog ik de toespraken, activiteiten, organisaties van Hillary Clinton te decoderen om haarzelf en haar beleid beter te begrijpen. Dat zal ons vertellen of binnenkort mogelijk een feministe president van de VS gaat worden of niet?

Directielid bij Walmart (1986-1992)
Hillary had een directiefunctie bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart (1986-1992). Daar verdiende ze 18.000 dollar per jaar, met een bonus van 1.500 dollar voor elke driemaandelijkse bestuursvergadering die ze bijwoonde. In die periode heeft ze zo ongeveer 100.000 dollar verdiend.

Later heeft de Walton Family Foundation, de stichting van de familie Walton die eigenaar is van Walmart, tussen 1 miljoen tot 5 miljoen dollar geschonken aan de Clinton Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van haarzelf en haar echtgenoot, president Bill Clinton. Hun meest recente bijdrage gebeurde in het vierde kwartaal van 2015. De familie Walton heeft onlangs ook 353.000 geschonken voor Hillary’s ‘ Democratic National Committee Victory Fund’. In ruil daarvoor heeft Clinton vaak de onderneming en haar activiteiten geprezen.

Toen ze minister Buitenlandse zaken was (2009-2013), lobbyde ze bij overheidsfunctionarissen in India om het beleid tegenover buitenlandse investeringen te hervormen om zo Wal-mart te bevoordelen. Later dat jaar nam ze leiders van Walmart mee op een reis naar Zuid-Afrika om hun toegang tot de consumentenmarkt van dat land te verhogen.

Vrouwen zijn in de meerderheid bij de werknemers bij Walmart. Ze worden er geconfronteerd met genderdiscriminatie, zeer lage lonen, ontkenning van vakbondsrechten en ga zo maar door. Ze protesteerden gedurende vele jaren tegen deze onrechtvaardigheid en het illegaal gedrag van Walmart. Clinton bleef zwijgen toen deze grootste distributieketen ter wereld een grote campagne voerde tegen de vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen.

John Tate, vier jaar lang tegelijk met Clinton lid bij Walmart, leidde de anti-vakbondsinspanningen van het bedrijf. Zijn favoriete uitdrukking, zoals hij zelf heeft toegegeven: “Vakbonden zijn niets anders dan bloedzuigende parasieten die leven van de productieve arbeid van de mensen die voor hun levensonderhoud werken.” Clinton zweeg ook over alle anti-werknemers en anti-vrouw arbeidsreglementen van Walmart gedurende haar carrière als directeur en lobbyist van Walmart.

“Als aandeelhouder en directeur van ons bedrijf, ben ik altijd trots op Wal-Mart en wat we doen en de manier waarop we doen is beter dan wie dan ook.” Ze heeft Wal-mart daarentegen wel geprezen door te zeggen dat het bedrijf “inspanningen doet om de positie van meisjes en vrouwen te verbeteren.”

In plaats van te vechten voor de rechten van de vrouwelijke werknemers en hen te ondersteunen bij hun eisen zweeg ze als zogenaamde “feministe” maar genoot ondertussen wel van de voordelen als promotor van Walmart. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be