Politieke hoogspanning en protest in Frankrijk

De Franse premier Valls heeft besloten om het parlement buitenspel te zetten en zo de fameuze loi travail toch door te drukken. Dat leidt tot politieke hoogspanning, zowel binnen als buiten het parlement. Het zou wel eens een hete mei kunnen worden in Frankrijk.

Sinds begin maart wordt er in Frankrijk duchtig gemanifesteerd tegen de loi travail. Deze wet, die inzet op een verdere liberalisering van de arbeidsmarkt, krijgt de Franse linkerzijde niet doorgeslikt.

Ook binnen de rangen van de Parti Socialiste is de loi travail moeilijk verteerbaar. De linkervleugel van de partij wilde de wet niet stemmen in het parlement, waardoor een meerderheid ontbrak. De rechterzijde vindt dan weer dat de PS-regering al te veel water bij de wijn deed.

Ondanks dit gebrek aan meerderheid en steun binnen de eigen partij, wil premier Valls de wet nu alsnog doordrukken. Daarbij zal het parlement buiten spel gezet worden. Dat kan door gebruik te maken van het grondwetsartikel 49.3.

Het is de tweede maal reeds dat Valls het parlement op die manier negeert. Artikel 49.3 werd vorig jaar ook aangewend om de wet Macron door te duwen. Deze wet zette in op de verdere liberalisering van de economie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be