Peiling De Hond: PvdA en PVV even groot als VVD

De VVD is niet langer de grootste partij van Nederland. Tenminste als we Maurice de Hond mogen geloven, wat ik niet zonder meer zou doen. Volgens De Hond verliest de VVD opnieuw drie zetels. De partij komt uit op 19 zetels, evenveel als PVV en PvdA. Nee, vraag ons niet waar de PvdA deze comeback aan te danken heeft.

Met name het graaigedrag van fractieleider Klaas Dijkhoff is volgens De Hond volledig verkeerd gevallen. Dijkhoff streek jarenlang een riant bedrag aan wachtgeld op. In eerste instantie weigerde de fractievoorzitter dat bedrag terug te betalen, maar uiteindelijk ging hij onder druk van de fractie tóch overstag, zij het met frisse tegenzin.

Afgelopen week bleek dat Dijkhoff de zaak ook nog eens belazerde door ten onrechte een reiskostenvergoeding op te strijken. Regelrechte fraude, want Klaas hééft helemaal geen reiskosten: de partij bekostigt een auto voor hem.

Aardig toetje: een kaart om te checken tussen hoeveel rechtsgekkies jij woont. Het ergst is de zuidelijke helft van de provincie Zuid-Holland. Den Haag en Rotterdam mogen we inmiddels betitelen als regelrechte fascistische bolwerken. De comeback van de PvdA in het noorden van het land is opmerkelijk te noemen.

Een betere kaart vind je bij Maurice zélf.