Parijs betoogt onvermoeibaar verder

Woensdag 18 mei werd opnieuw duchtig betoogd en gestaakt in Parijs. De verschillende acties volgen elkaar in snel tempo op. Een verslag.

Woensdag 18 mei zou een beslissende dag worden. Dat is althans wat ik van vele actievoerders hoorde de voorbij dagen. Op die achttiende mei was immers een betoging gepland van de politie op de Place de la République. Geen betoging om betere werkomstandigheden of loonsverhoging te eisen, maar wel een betoging tegen ‘de politiehaat’ en om meer respect te eisen voor de ordetroepen. Een uitgesproken politieke betoging dus, niet alleen omwille van de boodschap maar ook omwille van de plaats. Place de la République is het plein van NuitDebout en het kloppende hart van de Franse protesten.

Tijdens de volksvergaderingen van afgelopen dagen was opgeroepen om te verhinderen dat politieagenten konden betogen op de Place de la République. Wanneer ik iets voor elf uur ’s ochtends op de Place de la République aankom, merk ik dat er weinig in huis zal komen van die ambitie. Het plein is reeds hermetisch afgesloten. Niemand raakt er in of op. En met niemand, bedoel ik echt niemand: ook toeristen, zakenmensen, gezinnetjes of buurtbewoners krijgen geen toegang tot het plein.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be