Oudste Maya-kalender stelt Eind der Tijden uit

Het Eind der Tijden is uitgesteld. In Guatamala (Midden-Amerika) is de voor zover bekend oudste kalender van de Maya’s gevonden.

Die loopt niet af op 12 december 2012, wanneer, zoals bekend, het Einde der Tijden is aangebroken (waarschijnlijk door één van deze rampen). De berekeningen op de oudste kalender lopen  nog 7000 jaar door.

Op een muur van een huisje in de ruïnestad Xaltún zijn berekeningen gevonden over de zon, Venus en Mars. De kalender moet in de negende eeuw zijn opgetekend, mogelijk door de officiële schrijver van de stad, die in het huisje woonde. Hij bestaat uit honderden nummers die cycli beschrijven die voor de Maya’s belangrijk waren: hun eigen ceremoniële kalender van 260 dagen, het zonnejaar van 365 dagen en de omloop van Mars en Venus, respectievelijk 584 en 780 dagen.

Uitstel wordt geen echter afstel.

Mochten de voorspelde rampen na het aflopen van de Maya-kalender uitblijven, dan gaan we er later alsnog allemaal aan. Volgens een rapport van de Club van Rome overleven we het niet als soort, als we de manier waarop we nu leven voortzetten.

2 gedachten over “Oudste Maya-kalender stelt Eind der Tijden uit”

  1. Het zou over berekeningen gaan en niet echt een kalender. Wel gaan de berekeningen, naar wat de wetenschappers dan vertellen, verder dan ons jaargetal.

    Overigen de Maya’s hebben nooit aangekondigd dat het Eind der Tijden betreft, dit is een notie die zuiver uit de Bijbel geleend is. De Maya’s hebben het over het eind van de zoveelste Cyclus.

    Dit zou ook veranderingen kunnen omhullen die niet zo drastisch kunnen uitpakken als de Bijbelse Eind der Tijden.

Reacties zijn gesloten.