OpNieuw mikpunt van revanchisme

Het blad OpNieuw is een van de verworvenheden van de acties die er in en rond de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam gevoerd zijn, het zwaartepunt lag tussen 1970 en 1980. De Aktiegroep Nieuwmarkt was “de beste ter wereld”. Hoewel er geen lidmaatschapskaarten waren heb ik er geen deel van uitgemaakt voor mijn gevoel, ik was wel betrokken bij allerhande akties (zo spelde je het toen nog) in en om de buurt – verzet tegen metrobouw en cityvorming. Dit is niet de plaats of de tijd om er over uit te weiden (en ja, ik stond dus aan de andere kant van de barricaden dan medekrapulist Huib Riethof, maar dit zijn andere tijden).

Het zou mij spijten als een blad dat uit deze situaties is voortgekomen, en er nog de sfeer van ademt vaak, de fout zou ingaan met een “racistisch” nummer. Ik geloof ook niet dat dit zo bedoeld is.

Zie de niet erg onderhouden site van het blad van vandaag. (Reserve-url in dit verband hier).

Men had er bij moeten stilstaan dat na Gordon grappen over “Chinezen” nog minder goed zouden vallen dan toch al het geval zou zijn. Ze zijn ook niet leuk.
Ik moet er bij aantekenen dat ik in dit verband noch Het Parool noch mislukt D66-kanon Guido Frankfurther vertrouw.