Open brief naar de heer T.J. Platenkamp, KLM

KLM Royal Dutch Airlines

t.a.v. Dhr. T.J. Platenkamp,

Security Services

Postbus 7700

1117 ZL Schiphol

 

Betreft: deportatie Afghaanse gezinnen en de rol van de KLM hierbij.

 

Geachte meneer Platenkamp,

 

Vorige week dinsdag 19 maart j.l. is het gezin Waseh Hejazi uitgezet naar Kabul.

Dit gezin is van Afghaanse oorsprong. Zij hebben twee kinderen, een jongetje genaamd Sajat van 9 jaar oud en een meisje genaamd Zoha van drie jaar oud.

Zij werden op Schiphol aan boord gebracht. We spraken beide ouders telefonisch na aankomst in Afghanistan en zij vertelden dat zij aan boord waren gebracht van een KLM toeristenvlucht en via Dubai vlogen. De enige KLM vlucht naar Dubai op die bewuste dag heeft het vluchtnummer KL 0427 en had als ingeplande vertrektijd 14:30u.

Ik wil bij deze graag benadrukken dat de ouders en kinderen tegen hun vrije wil naar Afghanistan werden getransporteerd. De ouders hebben verslag gedaan van de deportatie:

Vader en moeder werden geboeid, de vader kreeg tape op zijn mond. Terwijl ze naar het vliegtuig werden gebracht, moesten Zoha en Sajat verschrikkelijk huilen. Hier zijn de andere passagiers getuige van geweest.

Eenmaal in het vliegtuig, onder escorte van bewakers, werden de ouders achterin het vliegtuig geplaatst, afgeschermd door een gordijn. De kinderen werden bij de ouders weggehaald. De moeder van Zoha en Sajat raakte in paniek en begon te schreeuwen “Waar zijn mijn kinderen? Ik wil mijn kinderen terug!”. Toen kwam er een KLM stewardess naar de ouders toe en zei: “Als u ophoudt met schreeuwen en kalm meewerkt, dan brengen we straks de kinderen weer bij u terug.”

 

Op 25 maart j.l. hebben wij weer telefonisch contact gehad met het gezin Hejazi. Ter kennisgeving: zij zitten ondergedoken in een huis ergens in de provincie Kandahar. Door de acute dreiging van geweld jegens terugkerende vluchtelingen die in Westerse landen hebben verbleven, is het voor hen niet mogelijk om naar buiten te gaan en levensmiddelen te kopen. De kinderen beginnen honger te krijgen.

 

Ik zie graag uw reactie op bovenstaand verslag, met name waar het gaat om de uitspraak van de stewardess.

Ook zie ik graag uw reactie tegemoet op de volgende vragen:

 • Bent u zich bewust van de situatie in Afghanistan (zie bijvoorbeeld het Algemeen Ambtsbericht Afghanistan van juli 2012) en van de consequenties die deze situatie kan hebben op personen die tegen hun vrije wil worden uitgezet naar dit land?
 • Hoe verhoudt zich dat bewustzijn ten opzichte van de rol van de KLM als vervoerder van personen die worden uitgezet naar Afghanistan?
 • Bent u zich bewust van het feit dat de het vluchtpersoneel op het moment voor het vertrek bij machte is een einde te maken aan de uitzetting, bijvoorbeeld door het vermoeden uit te spreken dat de persoon zich zal verzetten tijdens de vlucht en de veiligheid derhalve niet gegarandeerd kan worden?
 • Kunt u mij vertellen waarom het vluchtpersoneel niet wordt geïnstrueerd om als hierboven beschreven te handelen als er sprake is van een reis tegen iemands vrije wil?
 • En tot slot een taalkundige vraag: associeert u het woord ‘deportatie’ met een goederentrein of met een vliegtuig?

 

 

Kopieën van deze brief zullen onder andere op indymedia.nl, no-border.nl en dhjana.nl gepubliceerd worden.

 

In afwachting van uw antwoord,

met vriendelijke groet,

 

[Dhjana]

 

CC:

Peter Hartman, Camiel Eurlings, Erik Varwijk, Pieter Elbers, Erik Swelheim

************************************************

Zelf ook zo’n mail sturen? Goed plan, vooral doen, hoe meer hoe beter!!!

Mails kunnen gestuurd worden naar:

mediarelations@klm.com

Verscheen eerder op dhjana.nl. Auteur: Dhjana.

8 gedachten over “Open brief naar de heer T.J. Platenkamp, KLM”

 1. Ik gooi “petra” er maar af. Trollen vanachter anonieme proxies in verre landen is in strijd met de huisregels.

 2. @5: Dat zouden de neoliberale sociaaldarwinisten wel willen, dat het allemaal heel ‘normaal’ c.q. biologisch verklaarbaar zou zijn. Maar bv. bij sociopaten werken die spiegelneuronen niet, en dat zijn juist de protagonisten bij uitstek van ‘Befehl ist Befehl’. ‘BiB’ is eerder een uitvloeisel van de moderne tijd met zijn bureaucratie – zie Zygmunt Bauman, Raul Hilberg etc. (www.keesvanoosten.nl/?page=81).

 3. Op onderstaande video ziet u saluerende imbeciel Eurlings de corrupte reet likken van Maxime Verhagen.
  Diezelfde Verhagen die vindt dat buitenlanders stinken en enge ziektes met zich meebrengen.
  Ik denk dat die saluerende gek daar niet wezenlijk anders over denkt.
  https://krapuul.nl/overig/nieuws/93978/klm-ziet-saluerende-gek-eurlings-zitten-topman/#sthash.Ril4oPeJ.dpbs
  Verder zijn Nederlanders altijd ontzettend goed geweest in het assisteren bij het vervoer danwel afvoeren van unerwunscht Leben.
  Dat begon al met de door Jan Peter -laten we blij zijn met elkaar!….toch?!- Balkenende zo geroemde VOC.
  Menig Nederlander heeft een flink centje kopgeld verdiend in de oorlog met mensennjacht en de beelden uit 1995 van temidden van prins Dikkop hossende militairen in Zagreb nadat het ‘werk gedaan’ was…het is om je kapot te schamen.

 4. @1 en @3, Ik denk niet alleen dat. De Koninklijke Deportatie Maatschappij heeft aan deze misdaad ook geld verdiend. Net zoals de NS flink heeft verdiend – ofschoon men dat nog steeds niet onomwonden toegeeft – aan het transport van joodse mensen destijds..
  Misschien dat KDM over zestig jaar wel net als hun collegae op het spoor ook met een soort slap excuus van ‘sorry’ komt…

Reacties zijn gesloten.