Oorlogshitser Ahmad Chalabi overleden

Ahmad Chalabi, de man die de regering Bush van valse informatie over Saddam’s  niet-bestaande arsenaal aan WMD’s (Weapons of Mass Destruction) voorzag, is vannacht in zijn woning in Baghdad overleden aan een hartaanval. Hij is 71 jaar oud geworden.

220px-Ahmed_Chalabi_in_discussion_with_Paul_Bremer_and_Donald_Rumsfeld
Chalabi (links) met Rumsfeld (midden) en Paul Bremer (rechts)

Chalabi vluchtte voor Saddam naar de VS, waar hij een netwerk opbouwde van journalisten en neoconservatieve adviseurs, vaak met toegang tot de hoogste politieke kringen. Chalabi presenteerde zichzelf als een belangrijke oppositieleider met duizenden contacten in Irak. Het neoconservatieve netwerk voedde hij met hoogstpersoonlijk gefabriceerde valse informatie over Saddam en diens arsenaal aan massavernietigingswapens, precies wat de regering Bush graag wilde horen. De CIA tuinde met open ogen in Chalabi’s gezwets en betaalde hem miljoenen dollars voor informatie die later onjuist of op zijn best overdreven bleek te zijn.

Na de invasie kwamen de Amerikanen er al snel achter dat Chalabi niet alleen had gelogen dat het gedrukt stond, maar dat hij ook nog eens een volstrekt marginale politicus was, die in Irak over geen enkele aanhang beschikte.  De snel verslechterende relatie eindigde in een politieke vechtscheiding waarbij Chalabi een bondgenootschap probeerde te sluiten met de anti-Amerikaanse Sjiitische geestelijke Moktadar al-Sadr en de Amerikanen hem er op hun beurt van beschuldigden te spioneren voor Iran.

Bron: New York Times