“Ongewenst” overheidsgedrag maakt uitkeringsgerechtigden het leven zuur

PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat in alle sociale verzekeringswetten opnemen dat uitkeringsgerechtigden hun uitkering kwijtraken als ze zich “zeer ernstig” misdragen tegenover personeel van Sociale Diensten of andere uitvoeringsinstanties. Daarop had VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen aangedrongen, die zich eerder al schuldig maakte aan het treiteren van werkloze migranten door hen te willen uithongeren als ze onvoldoende Nederlands zouden spreken.

 

In 2011 kreeg 77 procent van de medewerkers van Sociale Diensten te maken met “ongewenst gedrag” van werklozen aan het loket, zo liet de staatssecretaris weten. Door te dreigen met stopzetting van de uitkering hoopt ze boze en ontevreden uitkeringsgerechtigden af te schrikken en klein te krijgen. De maatregel past in het proces van disciplinering waaraan uitkeringsgerechtigden al langere tijd worden onderworpen. De overheid streeft ernaar om hen om te vormen tot brave, hardwerkende en zichzelf wegcijferende modelburgers, tot makke schapen die ja en amen tegen hun bazen zeggen en zonder morren de belangen van de BV Nederland dienen.

Hoe ziet dat “ongewenste gedrag” van de uitkeringsgerechtigden er eigenlijk uit? Wie bepaalt wat wangedrag is, onder welke omstandigheden? Is het tegenspreken van een ambtenaar “ongewenst gedrag”? Het een keer verheffen van je stem? Steeds meer werklozen ervaren dat elk gedrag dat zou kunnen duiden op het niet honderd procent meegaand zijn al snel tot “ongewenst” bestempeld wordt. Maar hoe zit het met het “ongewenste” gedrag van medewerkers van uitkeringsinstanties? En met het “ongewenste” beleid dat bijstandsgerechtigden arm en rechteloos maakt, uit de uitkering jaagt en tot dwangarbeid verplicht?

 

De beantwoording van die vragen hangt nauw samen met de scheve en onrechtvaardige machtsverhoudingen tussen uitkeringsgerechtigden en uitkeringsinstanties. Een uitkering hebben is steeds meer een gunst aan het worden, in plaats van een recht. Een uitkering aanvragen dreigt steeds meer tot mislukken te zijn gedoemd. Werklozen worden opgejaagd en klaargestoomd richting pulpbanen. Het minimumloon wordt ontdoken en arbeidsrechten worden verkwanseld. In zo’n klimaat behoeft het geen verwondering te wekken dat de verontwaardiging en woede onder uitkeringsgerechtigden enorm kan oplopen. Steeds meer mensen hebben te weinig inkomen om van rond te kunnen komen, zitten diep in de schulden, kunnen geen betaald werk krijgen, en worden door uitkeringsinstanties behandeld alsof ze kinderen, klaplopers en luie donders zijn. Dat zet kwaad bloed, wat bonzen en bestuurders proberen in te dammen met repressief beleid van de neo-liberale strafstaat. Die politiek van afknijpen en klein krijgen kan worden opgevat als het in regels vastgelegde wangedrag van de overheid, waarmee uitkeringsgerechtigden dag in dag uit te maken krijgen.

Verscheen eerder op doorbraak.eu. Auteur: Harry Westerink

11 gedachten over ““Ongewenst” overheidsgedrag maakt uitkeringsgerechtigden het leven zuur”

 1. De overheid denkt haar eigen belangen te vertegenwoordigen, zich niet realiserend dat uiteindelijk het volk beslist. Zorgt men goed voor het volk, dan kan men decennia blijven zitten. Jammer.

 2. De foto van J,Klijnsma is van mij Bij hergebruik van de foto dient u conf. art 25 auteurswet de naam van de fotograaf bij de foto plaatsen. graag aanpassen of de foto verwijderen
  Roel Wijnants Fotografie

  EDIT REDACTIE: excuses we dachten dat we deze foto zonder meer konden overnemen aangezien hij als creative commons werd aangeboden door de site vanwaar wij dit bericht hebben overgenomen. Het bericht is ongewijzigd overgenomen dit schijnt ook 1 of andere auteursrechtelijke regel te zijn.

 3. @3 kun je daar even een linkje bij geven, anders geloof ik het namelijk niet.

 4. @2 Wat een vervelende mensen heb je tegenwoordig heb die@3 niets beters te doen .@5 het is ook nooit goed als je ze op de regels wijst ,laat hem in zijn vet gaar smoren ,je moet het zien als vuil water dat spoelt ook weg .

 5. Er schijnen ook al rare dingen te gebeuren bij de gemeente belastingen IVBmet de OZBbelasting .Het schijnt dat vele uitkerings gerechtenden ,indien zij bezwaar aantekenen er constand meegezonden papieren zoek raken .Waardoor een vezoek voor kwijtschelding te niet gedaan word .En dat zij alsnog moeten betalen ondanks hun recht op kwijtschelding IVBmet een uitkering .

 6. @2, het viel mij al op, inderdaad. Even snel de EXIF bekeken, maar geen referentie van die fotograaf. Mogelijk had ik iets beter moeten kijken, maar ja.

  Het grappige is dat deze fotograaf géén (link naar) bronfoto gaf, om daadwerkelijk aan te tonen dat hij de fotograaf was. Volgens mij een vereiste, indien zo’n claim wordt gemaakt.

  Ik deed zijn reactie maar af alszijnde spam van een aandachtshoer.

  @3 Zoek ‘es op wat Ad Hominem is. Wacht, zal je even helpen:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
  Overigens is er niemand die je verplicht om hier te komen. http://spelen.nl is mogelijk meer iets voor je.

 7. Trollen via anonieme proxy krijgen altijd dezelfde behandeling, sinds jan 2013, namelijk: alle berichten geplaatst met deze anonieme proxy worden gewist. 0 uitzonderingen. Zie de huisregels.

 8. Dat is dus het nadeel van trollen via anonieme proxy. Al je berichten worden gewist.

Reacties zijn gesloten.