Oeps, foutje: Amerikanen bombarderen per ongeluk Syrisch leger

Bij een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht in de omgeving van de door ISIS bezette stad Deir Az Zor zijn tientallen militairen van het Syrische leger gedood. Volgens de VS is er sprake van een vergissing, maar daar lijkt Rusland geen genoegen mee te nemen. De Russen maakten onmiddellijk van de gelegenheid gebruik om met veel misbaar de Veiligheidsraad van de VN bijeen te roepen, wat door de Amerikanen dan weer werd veroordeeld als een goedkope stunt. deir_ez-zor_clashes_2011-svg

Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bevestigt dat de aanval werd uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen van de door de Amerikanen geleide coalitie. Volgens het SOHR zijn er 83 doden gevallen. De Russen en de Syriërs spreken van 62 doden.

De aanval zet het toch al fragiele bestand dat sinds maandag in Syrië geldig is, verder onder druk. Iedereen schijnt van mening te zijn dat het bestand tot dusverre redelijk stand houdt, maar in feite wordt het constant geschonden, zij het nergens op grote schaal. Door de aanhoudende gevechten en blokkades zijn hulporganisaties tot nu toe niet in staat geweest hulpgoederen af te leveren bij de burgerbevolking in belegerde enclaves.

Bron: Al Jazeera