(Northern) Soulklassieker du jour: I’ll go crazy

Om geen andere reden, maar wat zou er mis mee zijn, dan dat dit nummer mij op de een of andere manier in het hoofd zit dezer dagen. Ik kende eigenlijk alleen de Nederlandse versie hieronder, en die van de Moody Blues, die ik allicht voor het origineel versleten zal hebben. Maar neen! Het ware origineel is op het grensvlak van blues en wat toen rhythm & blues werd genoemd. Het introcouplet is typerend voor de artiest en kan in de covers dan ook maar beter achterwege blijven.

You know I feel all right
You know I feel all right, you’re right
I feel all right

If you leave me, I’ll go crazy
If you leave me, I’ll go crazy
‘Cause I love you, I love you
Oh, oh, I love you too much

If you quit me, I’ll go crazy
If you forget me, I’ll go crazy
‘Cause I love you, I love you
Oh, oh, I love you too much

You’ve got to live for yourself
Yourself and nobody else
You’ve got to live for yourself
Yourself and nobody else

If you leave me, I’ll go crazy
If you leave me, I’ll go crazy
‘Cause I love you, I love you
Oh, oh, I love you too much

You’ve got to live for yourself
Yourself and nobody else
You’ve got to live for yourself
Yourself and nobody else

If you leave me, I’ll go crazy
If you leave me, I’ll go crazy
‘Cause I love you, I love you
Oh, oh, I love you too much


James Brown, 1960

En dan Eindhovens trots en glorie, als Peter en de Rockets en het latere Bots er niet waren geweest (uit beide bands hebben leden meegewerkt trouwens). Achteraf vind ik hen heel aannemelijk klinken, beetje als The Mojos, en dat mogen ze als een compliment zien.


The Phantoms, 1965