Niks “typisch Hollands”, alleen lekker: wentelteefjes + aanvulling

“Ha heerlijk, echt Hollands”.
Een foto van een bord boerenkoolstamp met een hele worst – natuurlijk niet vegetarisch maar ook niet van de HEMA want dat zijn vaterlandlose Gesellen. Een Limburger die “Hollands” als pars pro toto voor Nederlands gebruikt. Die doet aan marketing voor zijn achterban, die er geen gedachte aan besteedt dat boerenkool uit het Nabije Oosten komt, de aardappel uit Zuid-Amerika en die worst – ach, laat die maar dan. Propaganda van de laagste soort die ongetwijfeld werkt.

Ongeveer het enige restaurant in Amsterdam dat de Nederlandse cuisine aanbeveelt aan het betere “binnenlands” publiek en aan toeristen adverteert raasdonders met spek – alsof kapucijners zo typisch Nederlands, pardon: Hollands, zijn. Een ander “Nederlands” gerecht zijn dan wentelteefjes. Prachtige naam, maar helemaal niet exclusief Nederlands. In het Frans heet het pain perdu – brood dat anders weggegooid zou worden omdat het niet meer vers is. In het Engels heet het French toast, dus kun je nagaan. Een stokbrood is nauwelijks een dag lekker te houden.

Eenvoudiger kan een gerecht bijna niet wezen.

Neem boterhammen die meer dan een dag geleden ingekocht zijn – natuurlijk niet uit de diepvries, zoals allerlei barbaren doen met brood -, wit brood wordt speciaal aanbevolen. Maar dat heb ik zelf nooit (meer) in huis, ooit was het een Verworvenheid van de Welvaart, toen werd bruin of volkoren toch beter bevonden. Maar met bruin of volkoren lukt het ook goed, hoor. Je hebt er wat meer beslag voor nodig.

Maak een beslag van melk en ei (liefst alleen de dooier, maar daar gaan we niet mee pietepeuteren), op de tast naar gelang de hoeveelheid brood die u wilt verwerken. Sommigen willen de kaneel al in het beslag toevoegen. Stop er een boterham in tot die helemaal ondergedompeld is. Hoe verser het brood, des te sneller absorbeert het ’t beslag. In de koekepan er mee, met boter/margarine/olie, bruin laten worden (het bruinbrood is door het beslag opgebleekt), omkeren, eventueel nog een keer. Klaar. Serveren met (extra) kaneel en liefst bruine basterdsuiker of poedersuiker.
Franse toast…

P.S>
De hartige variant: brood geweekt in enkel opgeklopt ei, opgebakken, met peper, zout en wat u verder denkt toe te voegen.