Nelson Mandela, het was een eer!

Nelson Mandela
Nelson Mandela

Activisten hebben vrijdagochtend de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer omgedoopt tot ‘moordenaarsbrug’. Op de brug heeft  vanaf een uur of vier vanmorgen een spandoek gehangen met de tekst “Mandela Moordenaar”. De actie wordt geclaimd door een extreemrechtse actiegroep. In een verklaring protesteert de groep tegen ‘de verheerlijking’ van Nelson Mandela. De groep hekelt de ‘eindeloze lofzangen’ die sinds het overlijden van Mandela de wereld in zijn gegaan. In een tegengeluid wijzen ze op de ‘gruweldaden die door Mandela en de zijnen zijn begaan’.

Gruweldaden?

Overal lees ik verhalen over de gruweldaden van Nelson Mandela, het lijkt wel alsof wij zijn vergeten wat het apartheidsregime inhield.

Als in 1948 de Boerenpartij de verkiezingen wint, wordt het apartheidsregime steeds strenger en wreder. In snel tempo, worden de weinige vrijheden van de zwarte bevolking ingeperkt. Zo mochten ze geen onderwijs meer volgen en kregen ze gebieden (Thuislanden) toegewezen, waar ze alleen met toestemming tijdelijk uit mochten vertrekken, om bijvoorbeeld te werken. Ook mochten zwarten maximaal 72 in een “blanke omgeving” blijven. Zelfs het Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap werd ze ontnomen. Er kwamen vervolgens wetten die seksuele gemeenschap tussen verschillende rassen verbood en die banen boven een bepaald niveau reserveerden voor blanken.

Mandela, die was opgeklommen naar de top van het ANC, riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en vredige demonstraties. In 1955 komt hij in overleg met andere anti-apartheidsorganisaties met een voorstel om alle rassen gelijk te behandelen, na het indienen van het voorstel, worden Mandela en alle leiders van de andere organisaties opgepakt en aangeklaagd voor hoogverraad.

Na een proces van 4 jaar, werden zij daarvan vrijgesproken, mede door het feit dat Mandela als advocaat uitstekende betogen kon voeren.

In 1960 werd het ANC verboden, maar Mandela ging door met zijn vreedzame strijd, echter als bij een protest in Sharpville de politie zonder aanleiding op de menigte begint te schieten (89 doden tot gevolg), ziet Mandela in dat vreedzaam protest zinloos is tegen zo’n wrede onderdrukker. Mandela begint een gewapende tak van het ANC, de Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie). Zij plegen sabotageaanslagen op overheidseigendommen om zo een revolutie onder de gekleurde en zwarte bevolking op te wekken. Het zijn deze sabotage acties die sommige lieden beweegt om Mandela een “massamoordenaar” te noemen. Dat de burgerdoden juist de intentie was van Mandela, is natuurlijk rabiate onzin. Mandela predikte juist uiterste voorzichtigheid immers belangrijk onderdeel van het strijdplan tegen het apartheidsregime, was de internationale druk. En als er veel burgerslachtoffers zouden vallen, zou de internationale kritiek (die toch wel kwam) de druk doen afnemen.

In 1963 wordt Mandela schuldig bevonden aan 221 gevallen van sabotage en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland.

Mandela op Robben eiland
Mandela op Robben eiland

 Op Robbeneiland had Mandela als zwarte politieke gevangene de laagste klasse, dat hield in; beschimmeld brood, slapen op de stenen vloer zonder deken en werkdagen in de klakmijn van 05h30uur tot 20h00uur. Hij mocht een maal per jaar een half uur bezoek ontvangen en twee maal per jaar een brief schrijven. Mandela sliep in een cel van twee bij twee en moest zijn behoeftes in een emmer doen. Zo leefde de man 18  jaar lang, als een beest. Iedere ochtend werd hij anaal gevisiteerd en vaak moest hij vele vernederende handelingen ondergaan. Maar Mandela brak niet, raakte niet verbitterd en wist na deze hel nog verzoenende taal uit te slaan. Als Mandela een terrorist is, dan waren de verzetshelden in de Tweede Wereld oorlog dat ook, evenals Willem van Oranje overigens.

Ook rept ene Joost N., wiens volledige naam ik u zal onthouden, dat er door Mandela tegenwoordig door de zwarte bevolking genocide wordt gepleegd op de blanke bevolking. Behalve dat Mandela juist het tegenovergestelde heeft bewerkstelligd dmv een waarheidscommissie, spreken de cijfers dat expliciet tegen.

In Zuid-Afrika is 9% van de bevolking blank, echter zijn blanken maar 1,8% van de moordslachtoffers. Van de moordenaars op blanken weten we dat 65% ook blank is, 16% is zwart en de rest weten we niet. Net als het populair is om te roepen dat Zuid-Afrika veel slechter af is dan onder het apartheidsregime.

Het was een eer om op dezelfde aarde rond te mogen lopen als Nelson Mandela, iemand die na 27 jaar gemarteld en vernederd te zijn het kon opbrengen om de daders te vergeven.

Madiba slaap zacht.

13 gedachten over “Nelson Mandela, het was een eer!”

 1. Martin Bosma van de PVV had het ook zo te doen met de blanke boer in ZA.

  Geen kwaad willen zien in zwarte piet maar wel een held proberen te demoniseren.

  Bosma zal ook wel meevoelen met de rednecks in Amerika want dat land wordt met de dag minder blank.

  Walgelijk die rechtsen. De voorvechters van het kwaad. Zelf eeuwenlang en nog steeds milioenen mensen ombrengen(direct of via schimmige zaken) en daarbij ook het millieu vernietigen en de mensen die daar tegen optreden wegzetten als moordernaars of fout.

  Compleet gestoord zijn ze.

 2. Het Afrikaans Nationaal Congres was een zusterpartij van de Congrespartij van Gandhi, die in Zuid-Afrika is opgericht waar Gandhi gewoond heeft. Oorspronkelijk was het streven van de partij dus ook geweldloos. Apartheid in partijvorming, jazeker, dat is “ook” Gandhi…

  De verknuffelbering die heeft plaatsgevonden bij Martin Luther King – politiek onschadelijk maken in de openbaarheid – is al bij het leven van Mandela begonnen. Wat dat betreft mogen we de kladders op die bruggen nog dankbaar zijn ook – zij nemen Mandela serieuzer dan al die fantastische vrienden die zich nu aandienen (Tories in Engeland, VVD-ers en ChristenUnielui enz. enz. enz.), liegen doen ze allemaal.

 3. En met Arnold ben ik het helemaal eens. Daarom houd ik mij deze en de komende dagen al helemaal verre van de sheeple media.

 4. Zelfs oorlogsmisdadiger Blair, verklaard op BBC World geinspireerd te zijn door Mandela.

 5. Hierboven, moet zijn ‘verklaart. Soms twijfel ik of ik de Nederlandse taal nog wel machtig ben. Maar daar gaat het niet om. Het Noorse Dagbladet (en ook enkele andere media) hebben het eerste interview met Mandela van 1961 gepubliceerd. Hij zegt dan dat Zuid Afrika een land is waar alle bevolkingsgroepen kunnen samenleven. Hij zegt ook, wijzend op de staatsterreur van het Apartheidsregime, dat het misschien wel nodig is om het ANC beleid te herzien en ook geweld te gbruiken.

  http://www.dbtv.no/?vid=2898031875001

  Ook bij gelegenheid van zijn vrijlating verklaart hij dat geweld niet uitgesloten is om te bereiken dat het Apartheidssysteem omver geworpen wordt.

  Daar bewonder ik hem voor, jawel Engelbart bij DDS, juist daarom. Dat hij daarna eieren voor zijn geld koos en nog een goed leven had en met een huichelaar als Blair aan tafel zat, kan ik hem niet kwalijk nemen. Van de doden niets dan goed.

 6. Sabotageacties hebben uiteindelijk ook niets opgeleverd.
  Geweldloosheid van een Gandhi blijft top-indrukwekkend/inspirerend.

 7. Waar zijn die lafaards Dogen en Liera beiden zeker op stormfront hun haat en domheid spuien as usual. Ze vallen zo door de mand. Reageer eens minkukels.

Reacties zijn gesloten.