In de week na de verkiezingen over Trump, regende het analyses. Maar de meeste analyses zagen het meest essentiële over het hoofd.
Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Sinds de ochtend van 9 november is het een onherroepelijk feit en vertrekt nagenoeg iedere analyse van dat feit. Maar hoewel Trump wel degelijk president zal worden van de Verenigde Staten, is het toch verkeerd om hem als winnaar te beschouwen.
Het is ondertussen geweten dat Clinton meer stemmen haalde dan Trump. Op basis van de tot nu toe gekende cijfers – nog niet alle stemmen zijn geteld – wist Clinton één miljoen meer Amerikanen achter zich te scharen dan Trump. Maar aangezien de Amerikaanse president niet op basis van het meerderheidsprincipe, maar wel op basis van het aantal verkozen kiesmannen gekozen wordt, kan Trump toch president worden.
Dat nogal onfaire aspect van de Amerikaanse is ondertussen welbekend. Maar veel minder bekend is de manier waarop veel potentiële kiezers de mogelijkheid tot stemmen werd ontzegd. Na de tweede verkiezingsoverwinning van Obama verklaarde het Supreme Court een deel van de Voting Rights Act ongeldig. Eén van de gevolgen daarvan was dat staten hun verkiezingswetten konden aanpassen zonder goedkeuring van het federale niveau. Sinds 2010 hebben 20 staten bijkomende restricties opgelegd om je te registreren als kiezer.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be