Nederrockklassieker du jour: The Outsiders – Lying All The Time

Een van de beste garagerockbands aller tijden kwam uit – jawel – Nederland. Waren The Outsiders Amerikaans geweest, dan waren ze zonder twijfel op het legendarische Nuggets album belandt.

The Outsiders braken landelijk door na in 1966 in Den Bosch in het voorprogramma van de Stones te hebben gestaan. Volgens menige aanwezige waren de Outsiders die avond beter in vorm dan de Stones. De band kreeg een platencontract aangeboden bij Relax, de platenmaatschappij van Willem Duys (!). De band scoorde op dat label een trits hits, met wat mij betreft als hoogtepunt Lying All The Time. Voor Nederbiet begrippen had de band een rauw geluid, sterk verwant aan dat van de Pretty Things en de vroege Stones.

In 1969 viel de band als gevolg van onderling gesodemieter uit elkaar, het restant ging door onder de naam Tax Free, vernoemd naar leadzanger Wally Tax. Het kwam later nog een paar keer tot een reünie, maar al te veel bijzonders heeft dat niet opgeleverd. In 2005 overleed  Wally Tax op de veel te jonge leeftijd van 57 jaar. Tax was een groot talent, maar tevens een getroebleerd mens, die er mede daardoor nooit heeft uitgehaald wat er in zat.  Momenteel schijnen de twee overgebleven originele leden weer te toeren onder de naam Tax and The Outsiders, maar dat vind ik – met alle respect gesproken – weinig meer te maken hebben met de originele band.

https://www.youtube.com/watch?v=t0FDAFpqIRU