Ook Nederlanders waren eens ‘gelukszoekers’

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog en erna zijn er vele Nederlanders geëmigreerd (bekendste landen; VS, Canada en Australië). Ze wilden voor zichzelf en voor hun kinderen een betere toekomst dan Nederland kon bieden in die tijd.

Deze mensen zijn in hun beweegredenen niet te onderscheiden van mensen die nu uit landen, waar het slecht gaat met de economie, naar Nederland komen.

Waar ik me dan zo boos over maak, is dat de laatsten ‘gelukszoekers’ zijn die hier de boel komen verstieren en die eersten een ondernemersgeest en avontuurlijke inslag hebben. Terwijl het voor mij allebei groepen mensen zijn die gewoon een beter leven willen, voor hunzelf en hun familie. Ik vind het meten met twee maten altijd zo verdomd oneerlijk en blijf me er boos over maken.

 

9 gedachten over “Ook Nederlanders waren eens ‘gelukszoekers’”

 1. Ja, dat komt, dit waren emigranten.
  De donkerdergetinten die uit voormalig Nederlandsch Oost-Indië kwamen waren gelukszoekers en werden als overtollig liefst doorgeschoven.
  Het is een kwestie van kleur. De Eskimo’s hebben Groenland niet ontdekt, dat was aan de Vikingen voorbehouden. Die waren ondernemend, de Eskimo’s waren gelukszoekers.
  Snap nou toch eens hoe de wereld in elkaar zit.

 2. Ik vind dat iedereen overal moet kunnen wonen waar hij in wil en in zijn onderhoud wil en kan voorzien.

  Mensen die als pioniers huis en haard achterlaten om hun leven en dat van hun kinderen te verbeteren bij mij zijn altijd welkom. Daar heeft het ontvangende land trouwens ook baat bij.

  Die Nederlanders gingen na WOII ook niet naar de VS, Canada en Australië om de sociale voorzieningen (die waren er niet of nauwelijks) maar om de vrijheid.

  Los van politieke vluchtelingen, die tot op zekere hoogte, om puur humanitaire redenen welkom zijn, vind ik echter niet dat buitenlanders die hier nooit belasting betaald hebben ten laste van de belastingbetaler “in leven moeten worden gehouden”. Dan doen Spanjaarden en Brazilianen ook niet voor Nederlanders die graag aan hun kusten willen wonen voor weinig.

 3. @3 wat een stuk gebral voor vooroordelen .. Waar ik werk bestaat de hele schoonmaakstaf uit allochtonen ( zo’n 300 man ) de technische dienst voor 60% , de beveiliging voor de helft .. waar ik woon vertrekken dagelijks ladingen busjes naar het westland om daar het werk te doen waar de Nederlanders te lui voor zijn … Mijn Nederlandse buurvrouw kan ondertussen “geen werk vinden ” , maar was te lui om bij ons in de schoonmaak te komen werken ….

 4. Iedereen in Argentinië tenzij Indiaan of zwarte afstammeling van slaven woont op gestolen land. “Pioniers” me zole.

 5. De gangbare theorie is volgens mij dat we zo’n 200.000 jaar geleden met z’n allen ergens in Afrika zijn begonnen en dat we van ons van daaruit al zo’n 2000 eeuwen suf aan het zoeken zijn naar dat geluk.

 6. @4: Ik weet niet wat je precies gebral noemt en een vooroordeel herken ik ook niet in mijn bijdrage, maar misschien was ik niet duidelijk, want we zijn het eens! Bij mij in Limburg werken veel Oost Europeanen keihard in de landbouw en dat is prima.

  Alleen is je buurvrouw een wat anekdotisch tegenvoorbeeld, zou je haar het land willen uitzetten, of ruilen voor een buitenlander?

 7. Paul Kruger reed met zijn ossenwagen over de toen zg bosjes-mannen heen. Verwoerd maakte in dat zelfde
  land de Apartheid. Beide lieden waren Hollanders. Moeten wij daarom andere mensen het recht ontzeggen
  om hun geluk in NL tevinden? Vind van niet.

 8. @7

  Ik zou graag mijn Nederlandse Buurvrouw ruilen voor een buitenlandse .. van mijn Hindoestaanse buren links … Geen last , van mijn Turkse buren boven …..geen last, van mijn “begeleid wonen ” buurman rechts … geen last , vanaf de Nederlandse benedenburen .. een mengsel van House en Hazes .. keihard . op de raarste tijden … en een grote bek als je er wat van zegt .. en maar schreeuwen naar de allochtone kinderen die in het speeltuintje tussen de flats spelen .. dat die stil moeten zijn …

Reacties zijn gesloten.