Nederland nu ook lid van neokoloniale roofriddersclub in Venezuela

De Nederlandse regering heeft Juan Guaidó erkend als interim president van Venezuela.

Tegen de wil van de Venezolanen, die zich in een onafhankelijke peiling van vlak voor de zelfbenoeming van de VS-marionet, met een meerderheid van maar liefst 86%, hadden uitgesproken tegen een interventie. Liefst 81% was tegen de VS-sancties. 84% was voor het openhouden van de dialoog met de oppositie. (Die deur is door het eenzijdige en ondemocratische optreden van de oppositie waarschijnlijk voor lange tijd hermetisch afgesloten.)

Ongekend was ook de anti-Maduro propaganda van de Nederlandse publieke omroep. Alsof het ging om het brute bewind van een meedogenloze dictator die door de democratische krachten over de hele wereld een halt moest worden toegeroepen.

Wat niet gemeld werd is dat de verkiezingen in 2018 eerlijk zijn verlopen, maar dat de oppositie, met uitzondering van twee kandidaten, de verkiezingen hebben geboycot. Ook niet dat de media voor 70% in handen zijn van privébedrijven en vrijwel allemaal fel anti-Maduro. Zie hier bijvoorbeeld hoe Abby Martin de kranten van gisteren doorneemt en constateert dat van de zeven grote bladen er vier anti-Maduro zijn.

Als er ergens de democratie gered moet worden zijn er betere kandidaten te vinden. Wat te denken van de Verenigde Staten zelf?, of Saoedi-Arabië?, of… vul zelf maar in.

Na de tweede wereldoorlog hebben de VS deze truc, het redden van de democratie in andere landen, al meer dan vijftig keer uitgehaald. Het heeft geleid tot miljoenen doden en gigantische economische ontwrichting, armoede en vluchtelingenproblematiek. Altijd ging het om de belangen van het Amerikaanse imperium en de allerrijksten in de onderworpen landen. We zouden er iets van geleerd moeten hebben. Zeker met de tragedies van Syrië, Jemen en het Palestijnse volk op onze deurmat. We zouden moeten zeggen: ”Dit nooit meer”, maar nee, in het belang van de handel en de deep state worden onze hersenen wederom gespoeld en de neuzen in dezelfde richting geplaatst.

Tegengif

Als je nog niet net zo kwaad bent geworden als ik, is het misschien goed om de documentaire van John Pilger uit 2011 “The War On Democracy” te bekijken (1 uur 34 min. met Engelse ondertitels). Erg onthullend in de film, zijn interview met een CIA-agent, die al die moordpartijen erg de moeite waard vond.

Abby Martin heeft een kort spotje gemaakt waarin de waarheid kort en krachtig wordt samengevat. Bedenk daarbij dat zij al jaren verslag doet vanuit Venezuela als onafhankelijk journaliste op de “Empire Files”.

Ben Norton en Max Blumenthal zijn twee uitzonderlijke onderzoeksjournalisten, die op hun site “The Greyzone Project” de laatste weken veel hebben gepubliceerd over Venezuela.

Mocht je ze nog niet gelezen hebben nodig ik je uit mijn bijdragen op Krapuul te lezen:

– Het Falen van nep-links Amerika in Venezolaanse kwestie

Trump’s Speciale VS-Gezant voor Venezuela blijkt oorlogsmisdadiger

Open Brief van Noam Chomsky over Venezuela ondertekend door 70 prominenten

Venezolaanse Coup geheel bedacht en voorbereid door VS