Nabestaanden slachtoffers MH17 slepen Oekraïense rebellenleider voor rechter

Mh17indexDe nabestaanden van enkele slachtoffers van het boven de Oekraïne neergehaalde passagiersvliegtuig MH17 hebben bij het Gerechtshof in Chicago een civiele zaak aanhangig gemaakt tegen de voormalige rebellenleider Igor Girkin. De nabestaanden eisen voor elk slachtoffer een schadevergoeding van 50 miljoen dollar.

Girkin is een militante Russische nationalist die onder de naam Strelkov een belangrijke rol speelde bij de oorlog tussen de Oekraïense regering en door Rusland gesteunde separatisten. Girkin was ook betrokken bij  de oprichting van de Volksrepubliek Donetsk, de facto een Russisch protectoraat.  Mh17index

Eerder deze week onthulde de onderzoeksgroep Bellingcat dat met 99% zekerheid een Russische luchtafweereenheid direct verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17. Uiteraard leidde deze onthulling tot al even verkrampte als hilarische ontkenningen door zowel linkse als rechtse Poetinfans die ervan overtuigd zijn dat de MH17 is neergehaald door de CIA/de luchtmacht van Oekraïne/moslims (afhankelijk van de politieke kleur en de mate van krankzinnigheid).