Moskeeën zijn welkom in Nederland

‘Wat zou het mooi zijn, een Nederland zonder moskeeën’, aldus de inleidende tekst op de nieuwste website van de PVV. Daarop kun je ‘praktische tips’ vinden voor hoe je ‘een moskee kunt stoppen’.

Door Maina van der Zwan

Stel je voor dat een politicus een’ jodenmeldpunt’ had geopend en een ‘Synagoge Nee’ campagne was begonnen. Het land zou te klein zijn geweest, en terecht. Maar waar haatzaaien tegen de ene bevolkingsgroep als onacceptabel wordt gezien, wordt het tegen de andere groep nauwelijks opgemerkt.

Een team van juristen zal Wilders ongetwijfeld groen licht hebben gegeven. Hij roept niet letterlijk op tot geweld en is anderhalf jaar geleden vrijgesproken van aanzetten tot haat en discriminatie. Maar zijn hetze tegen moslims heeft wel degelijk gewelddadige consequenties en deze campagne is de volgende stap daar in.

Sinds 2007 is er brand gesticht in moskeeën in Huizen, Zeist, Haarlem, Leeuwarden en Arnhem . De Al Qibla moskee in Zoetermeer is meerdere malen bekogeld met molotov-cocktails.

In 2009 is een Turks vereniginggebouw beklad met de leuzen ‘Sieg Heil’ en ‘Geert Wilders’. In 2010 is een kop van een wild zwijn voor een moskee in Groningen gelegd en het pand met bloed besmeurd. Datzelfde jaar werd een moskee in Dordrecht beschoten.

In de zomer van 2012 sloegen Henk en Ingrid in Almelo hun Turkse buurman Aziz dood. ‘Ik hoop dat jullie branden in de hel! Vuile tering­ kankerturken!’ schreeuwde Ingrid de ontredderde buren nog na.

De PVV campagne ‘MoskNee’ is een ordinaire bliksemafleider voor de crisis, wakkert de haat tegen moslims verder aan en zal meer brandstichtingen, bekladdingen en geweld tot gevolg hebben. Hier is sprake van een echt geval van opruiing en de aanstichter heet Geert Wilders.

Links, de vakbeweging en religieuze gemeenschappen moeten dan ook krachtig stelling innemen. Moslims horen bij Nederland, ze zijn welkom en ze hebben recht op hun gebedshuizen, net zoals christenen en joden dat hebben. Het enige waar geen ruimte voor mag zijn, is racisme.

Dit stuk is eerder verschenen op socialisme.nu

60 gedachten over “Moskeeën zijn welkom in Nederland”

 1. “Links, de vakbeweging en religieuze gemeenschappen moeten dan ook krachtig stelling innemen. Moslims horen bij Nederland, ze zijn welkom en ze hebben recht op hun gebedshuizen, net zoals christenen en joden dat hebben. Het enige waar geen ruimte voor mag zijn, is racisme.”
  Met een Kees van der Staaij, Tweede Kamerlid voor de Staatskundig Gereformeerde Partij, die hartelijk moet lachen om de genocide-grapjes van Leon de Winter, weet ik in elk geval wie hun waffel dicht zullen houden.
  Is het duidelijk wie het wél eens zullen zijn met de jongste hersenspinselen uit het riool van dit land.
  En verder is het aan de linkerkant – voor zover daar iets van over is in het nederlandse politieke landschap – angstwekkend stil…
  Goed stuk van Maina van der Zwan. En lees ook dit even over zomaar een dag in bruin rechts Nederland:
  http://hollandsehufters.blogspot.nl/2013/01/zeg-het-dan.html

 2. Ik snap niet dat mensen echt de vergelijking met de jaren dertig in Duitsland niet zien. Ook daar begon het zo, mensen werden weggezet en gestigmatiseerd. Joden waren beesten en onmensen, ze moesten vooral geschuwd worden en uit het openbare leven verdwijnen, liever moesten ze helemaal verdwijnen. Waar later ook echt werk van gemaakt is.

  Terugkijkend heeft iedereen de mond vol, over hoe dat toch zo heeft kunenn gebeuren. ‘En als zij toen geleefd hadden, dat echt niet gebeurd zou zijn.’

  Nou dream on, het gebeurt weer en zij die zo’n grote mond erover hadden en hebben, zijn nu ooorverdovend stil. Net als toen. Ze stonden er bij en keken ernaar. Ze deden een plas, en alles bleef zoals het was.

 3. even een vraag ,zouden jullie een moskee tegenover jullie huis willen hebben,of als je mag kiezen je kind op een blank schooltje plaatsen of een allochtone.Als je daar nu voor jezelf eerlijk antwoord op kan geven ,weet je ook wat Wilders voedingsbodem is .Gedeeltelijk terecht en gedeeltelijk niet.Maar aan al die zg hypocrieten heb je ook niets en excessen vindt je overal ook in Turkije en Marokko daar ben ik geweest en werd er een “vervelende”” Marokaan doodgeschopt waar politieman naast stond…Tja dan valt het in NL allemaal nog wel mee

 4. @4 vd Toorn,

  Dat keuze van dat huis hangt van de prijs af. Liever heb ik ook geen kerk tegenover mijn huis met steeds dat klokgelui.

 5. @4, ja. Nee, het valt in Nederland niet mee. Tenzij je gewoon lekker de andere kant opkijkt of je kop in het zand steekt. Alleen…de andere kant op kijken, domheid of je kop in het zand steken hebben alle drie een heel nare eigenschap: ooit kunnen ze overgaan in medeplichtigheid aan zaken waar de Niemöllertjes, de Holmannetjes, de de Wintertjes en de van der Staaijtjes hun vingertjes bij aflikken maar waar een normaal mens van gruwt…

 6. @4, ja hoor. Waarom zou iemand er problemen mee moeten hebben, wanneer hij/ zij naast een moskee of kerk of synagoge woont? NIMBY is een lachertje, en veelal misbruikt door den onderbuikende mens, met minder ontwikkelde denkvermogens. Dit NIMBY geneuzel gaat, bijvoorbeeld, ook op wanneer er een aantal woningen gebruikt gaan worden voor het zgn. begeleid wonen van voormalig gedetineerden/ ex-verslaafden. Maar ook mensen met een verstandelijke beperking, zoals het Down-syndroom.

  Overigens zijn mij géén ‘allochtone scholen’ bekend. Ik wist niet eens dat scholen ‘allochtoon’ konden zijn. Gek hoor. Bijzonder/ speciaal onderwijs, daarentegen, ken ik weer wel.

  De fascistoïde voedingsbodem waar (o.a.) Wilders misbruik van maakt, deels terecht noemen is een gotspe. En zelfs hypocriet te noemen. Enkel door dat te stellen zorg je er mede voor dat deze immer latent aanwezige “maatschappelijke ziekte” door bepaalde lieden misbruikt zal worden. Het parasitaïre van Wilders cs.

  “…Tja dan valt het in NL allemaal nog wel mee…”

  Kan/ wil iemand even linken naar de vele gevallen van extreem geweld, door Nederlandse politieagenten? Waar ‘Justitie’ (als zodanig) willens en wetens van wegkijkt?

 7. Ik zou niet te veel tijd steken in die gast vanachter zijn obscure proxy in Costa Rica of zoiets.

 8. Keep on dreaming ,ik zou zeggen ga eerst eens even verder als je eigen voordeur kijken…dure prietpraat hebben de “normale”” NL niet zo veel aan…Ik moest verhuizen omdat mn buurt een ghetto werd mn vrouw niet meer overstraat kon.Aangifte lachen ze je uit,.mn huis met 20,000 gedaald . ,,ga jij nou maar weer aan je pen likken..Ik weet niet waar jullie wonen maar jullie zijn welkom in de haagse ghetto….Met Marc als ere gast kan hij kennnis maken met het haagse animatie team na 22.00 uur en vrouwen zijn meer als welkom….zullen we daarna verder praten…ín normaal nl graag

 9. helemaal lekker welcome in nederland flikker op met die schape schuren heel nederland gaat naar de klote waar zijn we bezig.. rot op die islam troep brengt alleen maar ellende stelletje blinde darmen …. en hun handje maar ophoude elke maand ze helpen nederland naar de KLOTE eigen volk eerst

 10. Trouwens heerlijk smullen toch dit zoveel aandacht voor je artikel…Als je nu goed onderbouwd artikel wil schrijven had ik eerst even gaan kijken hoe ze bv met kerken in bv Turkije of Marokko omgaan .Of eens kijken hoe dat zit met haatzaaien in dit soort landen ,Daar mag je nl niet als christen een moslim vriendinnetje hebben.(In mijn geval)Die zelfde landen moet met een maagd trouwen,anders ben je simpelweg een hoer.Nou die hoeren ben ik in deze landen in bijna elke kroeg tegengekomen.En wie denk je wie de klanten zijn..?..Juist de mannen die een vrouw als maagd willen hebben.Moeten we nu echt voor zulk soort volk hiet in NL ons drukmaken en met dr moskeetjes .Joh beleef je geloof maar val niemand anders er mee lastig.En ik blijf nog beleefd in dit verhaal .een stukje verder worden je schaamlippen eraf gesneden omdat vr nu eenmaal geen gevoel mogen hebben….Extreem..?..begin bij het begin verdiep je in hun cultuur .Wilders vertegenwoordigd een grote groep NL…mensen die hun onvreden uiten laten we daar nu eerst even bij stilstaan…die moskeeen komen dan wel weer als je beter onderbouwd ben met je verhaal

 11. Moskeeen welkom? Oprotten wilders heeft gelijk een nederland zonder moskeeen en moslims dat zou veeeeel beter zijn voor iedereen!

 12. @13
  Stel dat het zo erg is in Marokko en Turkije (waar ik menige kerk bezocht heb, maar goed, stel) – wat verheft u dan boven deze slechteriken behalve dan niet zo slecht te zijn en hen hun eigen bedehuizen laten?

 13. Ik zie dat het naz-geteisem ook weer uit hun bruine stinkholen zijn gekropen. Mevr. vd Toorn kon niet meer over straat. Nee, natuurlijk niet. Waarschijnlijk is het bekend geworden dat ze bij de “heer”vd Toorn hoorde. En daar wil je in het openbaar niet mee gezien worden. Dat geld uiteraard ook voor het gepeupel welke zich “derper”en “wesleyalmelo”noemt! Bevalt het jullie een beetje? Onder de vleugels van smerige geert? Lekker een beetje je rioolbruine nazi-doctrine uitdragen?

 14. Wat een hersenceluitgedaagden komen er ineens onder hun stenen vandaan, zeg! Die Wilders weet wel op welke knop hij moet drukken. Zouden ze überhaupt het stuk wel hebben gelezen? Of alleen als die Pavlov-hond gaan kwijlen als ze het woord ‘moskee’ horen? Typische Wilders doelgroep dus.

 15. @17 veilig vanachter het anonieme toetsenbord. En Almelo, daar ken ik mensen en die zijn ook niet zo tolerant. Zou dat voor heel die gemeente gelden?

 16. @19
  Nou, maar Herman Finkers maakt toch veel goed dunkt mij.
  En ik ken Derp goed genoeg om te weten dat niet iedereen daar zo is – niet teruggeneraliseren hoor…

 17. Dit is vermaak zo in de poolbar hahahah..wat een stelletje sukkels is er misschien iemand met goed commentaar…
  De pot verwijt de ketel hier…en het is nog niet eens echt leuk

 18. Ja en anonieme trollen via proxyservers in costa rica.

  Maar goed Toorn: vanaf nu conform de huisregels discussieren anders einde oefening.

  Begin eens met on topic. Dat is (uit mijn hoofd) regel A.

  Erg belangrijk.

 19. Dit alles lezende besef ik mij hoe ver wij eigenlijk al zijn afgezakt op de glijdende schaal naar onverholen discriminatie en rascisme.

  Een hele geloofsgemeenschap word om de daden van een kleine minuscule groep fanaten weggezet als slecht en “volks­fremd”. En in plaats van dat ik blij word van kleine goede daden hoor ik mijzelf zeggen: toch goed dat de Turkse winkelier zijn stoep keurig sneeuwvrij heeft gemaakt en die Marokaanse jongens die een mevrouw met haar rollator over de glade weg helpen.

  Zelfs ik plak een etiket op gebeurtenissen die eigenlijk geen etiket zouden moeten behoeven. Wanneer leren wij eindelijk eens om een boek te beoordelen op de inhoud en niet de kaft.

  Het goede in de mens ligt precies daar: in de mens. Niet in zijn huidskleur, niet in zijn geloof en niet in zijn sociale status. Ik ben niet gelovig maar wil toch afsluiten met deze: Wie zonder zonde is werpe de eerste steen!.

 20. @13, van de eerste tot de laatste letter uit je duim gezogen. Dit vanwege meerdere tegenstrijdigheden in je relaas. Welke dat zijn, mag jezelf uit gaan zoeken.

  @23, schattige, edoch trieste, pubertrolletjes zijn het. Een aai over de bol en in het filter ermee.

 21. Jan jonguh je heb helemaal gelijk..het kan anders !

  Ennuh Marc maak jij er een Avro’s puzzeltocht van ga ik nog ff drankje halen…

 22. Jullie linkse stumpers, alsjeblieft, zien jullie het niet hebben jullie stront in jullie ogen ofzo? die domme praat van jullie en die moslims maar de hand boven de kop houden. Als dit zo doorgaat komt het niet goed met Nederland, of moet ik zeggen nederkije, want zo kun je het onderhand al wel noemen ofniet!

  Maar goed ga zo door, je zult er wel achter komen het word namelijk alsmaar erger met dat volk!

 23. @29 wat wordt er erger dan? Jouw buikgriepaanvallen?

  Deze mensen wonen hier en blijven hier en horen hier. Wen er maar aan.

 24. @ 30 psies. @29 Net als jouw voorouders zich hier hebben gevestigd ooit. Die kwamen ook ergens anders vandaan. Nederland was een moeras en daar woonden bar weinig mensen. Toen het meer land werd, kwamen er van heinde en verre mensen wonen omdat het kon. Dus waar komen jouw voorouders vandaan?

 25. Jou buikgriepaanvallen, ha-ha-ha, lachen of niet!
  Ach jij hebt stront in de ogen dus je zult het nu waarschijnlijk niet zien, komt nog wel! ik zou als ik jou was je ogen maar is snel openen net zoals velen is zullen moeten doen, voor het te laat is!!
  Wat er nu is kunnen blijven, maar als er meer en meer bijkomen word het alsmaar slechter, nederland gaat naar de kloten!

 26. @31
  Vroeger dit, Vroeger dat, het gaat nu niet over vroeger het gaat over NU en de TOEKOMST! snap dat dan! we leven niet terug maar vooruit!

 27. @32 Nou volgens mij houden de Turkse winkels en de Poolse arbeiders in de tuinderijen Nederland op dat gebied draaiende.Dus wat is je punt?

 28. @34 Dus wat jouw (voor)ouders wel mochten, mogen anderen niet? Altijd handig, selectief shoppen in de geschiedenis.

 29. @32 Nog geen kramp in je rechter bruine arm? Hoe verberg jij je SS-tattoo eigenlijk? Bruin shirt met lange mouwen?

 30. en weer ga je het verleden in, hoe dom ben je? Keira? het zal mijn een zorg zijn wat me voorouders zijn, die zijn er allang niet meer, het gaat nu toch over de toekomst of niet?

 31. @33; terug naar school jij. Weet niets eens ‘stront’ naar behoren te spellen.

  @34; een leven vol met onterechte (en vooral aangeprate) angsten zal wel zwaar voor je zijn? ‘Leef’ jij eigenlijk wel?

 32. @38 Ach ja, beetje relativeren en even nadenken over consequenties als je A zegt er ook een B volgt, zit er niet in, vrees ik. De toekomst? Ja daar maak ik me zeker zorgen over. Daarom schrijf ik ook hier. Kijk maar eens rond op deze site, er zijn meer mensen die zich zorgen maken. Maar ik maak me zorgen dat er teveel mensen zoals jij zijn, die Nederland onleefbaar maken met hun intolerante haatpraat.

 33. 43….De toekomst…..,,ik weet 1 ding dat het met links niets gaat worden hahahahaah… en nog niet eens vanwege de peilingen als jullie begrijpen wat ik bedoel.

 34. @45 Misschien niet, maar het mooie daarvan is dat al die rechtsstemmers zichzelf de ondergang instemmen omdat ze denken dat ze dezelfde belangen hebben als de gemiddelde bankier. Ik lach me nu al kapot.

 35. @46 ja en zo al stemmende hun eigen angsten werkelijkheid laten worden. Want hoe komen al die ‘buitenlanders’ hier? Nou die zijn allemaal hierheen gehaald toen de VVD-bazen geen goedkoop personeel meer konden vinden in Nederland. En nu stemmen ze op de VVD omdat ze denken dat ze er bij horen. 😀

 36. 46.Dus je gaat nu ook al denken voor de stemgerechtigde..

  Denken moeten jullie vooral doen in dit soort forums waar jullie het beste in zijn…lullen in de ruimte.

  En tja je moet het zelf doen in deze barre boze wereld dus zorg dat als je klaagt een paar knaken op zak heb kan je altijd nog verhuizen als t tegen zit.

 37. En Kyra of zoiets…die zie ik zoals Wilhelmina schreeuwen va Engeland in 40/45 hou vol NL hou vol !..jullie sterven wel van de honger maar ik denk aan jullie hahahahaah…

 38. Wat mij heel zuur opstoot, is dat er, behalve van het Contactorgaan Moslims en Overheid, blijkbaar helemaal niemand uit politiek, vakbond, etc. heeft gereageerd. Ik kan althans geen reacties vinden. Jullie wel?

 39. @50 Nee, ik heb niets gezien. Men is het al gewoon, heel normaal geworden in Nederland. Heel eng.

 40. @49 De uitspraak “En Kyra of zoiets…” toont naast misplaatste neerbuigendheid ook dat je ziende blind en horende doof bent.

 41. 50 Nee ik ook niet gek zeg !…Misschien omdat het nergens over gaat,behalve een mening…Die opgekopt wordt door iemand die graag wat wil schrijven….zo kan ik er ook nog een paar…De moord op Pim Fortuyn of Theo van Gogh met een briefje in zn donder geprikt.De ene een linkse rakker en de ander een stuk gespuis…ik denk dat een mening gevormd kan worden die hoeft niet perse links of rechts te zijn…Maar hier wordt een linkse mening opgedrongen van mensen die de klok ergens hebben horen luiden.En met mooie woorden een hoop shit schrijven.Wordt toch eens wakker stelletje ingeslapen moraal ridders.Er zijn in NL no go area’s en nee die heb je misschien niet in Volendam.Ga gvd eens kijken in de grote steden.Gek heh de onvreden van al die stemmers.Volgens jullie zijn dat domme pvv érs.Zegt waarschijnlijk al meer over jullie dan over de zg rechtse stemmers.Ik zeg check de peilingen nog even …..

 42. 50 Nee ik ook niet gek zeg !…Misschien omdat het nergens over gaat,behalve een mening…Die opgekopt wordt door iemand die graag wat wil schrijven….zo kan ik er ook nog een paar…De moord op Pim Fortuyn of Theo van Gogh met een briefje in zn donder geprikt.De ene een linkse rakker en de ander een stuk gespuis…ik denk dat een mening gevormd kan worden die hoeft niet perse links of rechts te zijn…Maar hier wordt een linkse mening opgedrongen van mensen die de klok ergens hebben horen luiden.En met mooie woorden een hoop shit schrijven.Wordt toch eens wakker stelletje ingeslapen moraal ridders.Er zijn in NL no go area’s en nee die heb je misschien niet in Volendam.Ga gvd eens kijken in de grote steden.Gek heh de onvreden van al die stemmers.Volgens jullie zijn dat domme pvv érs.Zegt waarschijnlijk al meer over jullie dan over de zg rechtse stemmers.Ik zeg check de peilingen nog even …..

 43. @ 54 & @55 Ja Ja, beter goed geknipt en geplakt dan zelf verzonnen. By the way: waar in welke steden zijn die no-go-area’s . . . jullie doen net of het hier Bagdad is. Stelletje paniekzaaiers!

 44. vd Toorn, waarom zou iemand een zoveelste waan van de dag bekijken? Want dat zijn die peilingen namelijk. Suggestieve (en dus ook sturende) vragen op willekeurige berichtgeving in de media.

  Geef anders even een bevestiging dat enig zgn. peiling het bij _het juiste einde_ had m.b.t. de verkiezingen over -pak hem beet- de afgelopen 20-25 jaar. Als jij zo prat gaat op die peilingen, zal je dat geen enkele moeite kosten, toch? Kom maar op.

  Wat betreft het vormen van ‘een mening’…dat zal toch echt moeten gebeuren op basis van feiten. Dus niet op basis van aannamen/ roddel/ verdere achterklap, wat je -veelal- ziet gebeuren aan de rechterzijde (maar ook linkerzijde) van het politieke spectrum.
  Voorbeeld? Neem bepaalde uitspraken van een Wilders/ Niemöller etc. Zie weerleggingen:
  http://www.flipvandyke.nl

  Je vermelding dat ‘anderen eens wakker moet worden’ met het verwijt dat anderen ‘ingeslapen moraal ridders’ zijn, toont enkel aan dat jij degene bent die vastzit in een bepaald denkpatroon. De oorzaak hiervan kan ik wel vermoeden, maar dat blijft tot nu louter gissen op basis van je hier gemaakte reacties.

  In bovenstaand verband, wil ik je verwijzen om je eens goed te verdiepen in de volgende twee links naar Wikipedia – alszijnde een (eerste) opstap naar verdere verdieping hoe de menselijke geest kan werken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_%28psychologie%29
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie

  Ik wil nog wel een stapje verder gaan, om je duidelijk te maken hoe het e.e.a. wordt misbruikt door lieden zoals Wilders, maar laat bovenstaande eerst maar eens op je grijze massa inwerken.

  Ik wacht de resultaten van de door jou genoemde peilingen eerst af.

 45. @55 en @56
  ik ken in enkele steden ook wel wat “no go area’s”. En dat zijn ze al heel erg lang, nog voor de “invasie van moslims”.

  Het heeft dus kennelijk niks met buitenlanders en geloof te maken en zo. Misschien meer met de positie waarin die mensen verkeren.

 46. “Een team van juristen zal Wilders ongetwijfeld groen licht hebben gegeven. Hij roept niet letterlijk op tot geweld en is anderhalf jaar geleden vrijgesproken van aanzetten tot haat en discriminatie. Maar zijn hetze tegen moslims heeft wel degelijk gewelddadige consequenties en deze campagne is de volgende stap daar in.”

  Tot nu toe dit is een der beste onderbouwde bewijzen dat de Nederlandse Staat schuld heeft aan de sinds jaren opgezette hetze-campagne tegen moslims, buitenlanders, allochtonen. Deze hetze is tot stand gekomen uit de gelederen van VVD onder aanvoering van hun “prominente” haters, overeenkomstig hun hatelijke ideologie tegen de door hun als 5de colonne beschouwde burgers die geen rechten zouden mogen oefenen.

 47. Ik gebruik mijn tijd sinds jaren om te waarschuwen dat alle symptomen aanwezig zijn dat Nederland langzamerhand hetzelfde kenmerken vertoont nu als Nazi-Duitsland toen.

  Het afschuwelijkste is dat de Nederlandse politiek als geheel de andere kant helemaal stil blijven kijken terwijl deze hetze op de Nederlandse politieke sporen hard blijft rijden.

Reacties zijn gesloten.