Moord op Nemtsov opgeëist door extreemrechtse nationalisten (met update)

De moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov is opgeëist door de fascistische organisatie  DSHRG Rusich.  De authenticiteit van de video is overigens niet bevestigd.  DSHRG Rusich is een extreemrechtse,  nationalistische organisatie. In het oosten van de Oekraïne strijdt ze aan de kant van de separatisten tegen “het Zionistische regime” in Kiev. Een martiale propagandavideo vergezeld van snoeiharde, maar zeer toepasselijke deathmetal  kun je hier  bewonderen.

Nemtsov was een fel tegenstander van de Russische inmenging in het oosten van de Oekraïne. Het is dus beslist niet uitgesloten dat hij is vermoord  door extreemrechtse nationalisten.  Poetin had niets te winnen bij de moord op Nemtsov, die – in tegenstelling tot hetgeen in het Westen aangenomen wordt – politiek een marginaal figuur was die in geen enkel opzicht een bedreiging vormde voor Poetin.

De organisatie DSHRG Rusich is mij volledig onbekend. Te oordelen naar deze Facebook-pagina, lijkt het echter eerder te gaan om een pan-Slavische, dan om een Russisch-nationalistische organisatie.

Update: volgens de drie gemaskerde mannen in de claim-video is Nemtsev vermoord omdat hij een landverrader was. Met de moord hoopte men een aangekondigde demonstratie tegen de Russische inmenging in de Oekraïne te voorkomen. De huidige leider van DSHRG Rusich heeft inmiddels verklaard dat de organisatie niet betrokken is bij de moord op Nemtsev.