Ruim 200 doden doden bij aanslagen Sri Lanka + Updates

Bij zes gecoördineerde aanslagen zijn vanochtend in Sri Lanka zeker 156 mensen om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk loopt het aantal slachtoffers nog op. Meer dan 400 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Velen van hen zijn er slecht aan toe. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Wat we zeker weten:
– Acht aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka
– Tenminste 190 doden en 450 gewonden
– Verantwoordelijkheid voor de aanslagen nog niet opgeëist
– Regering Sri Lanka heeft een uitgaansverbod ingesteld en de toegang tot sociale media afgesneden

Update: 14.08

Volgens de politie is het aantal slachtoffers opgelopen tot 207. De regering houdt het op 190.

Update: 13.54

Update: 13.35

Minister van Defensie Ranil Wickremesinghe zegt dat zeven mensen zijn gearresteerd.

Update: 13.25

De politie zou twee verdachten gearresteerd hebben. Dat zou overigens niet zonder slag of stoot zijn gegaan: drie agenten zouden om het leven zijn gekomen. Het bericht is overigens nog niet officieel bevestigd


Update: 12.25

Minister van Defensie Ruwan Wijewardene zegt dat bekend is wie de aanslagen heeft gepleegd. Hij noemt geen namen, maar betitelt de daders als ‘religieuze extremisten’.

Update: 11.30
De regering heeft de toegang tot sociale media afgesloten. Minister van Economische Zaken Harsha de Silva waarschuwde daar eerder vanochtend al voor.Terechte maatregel. Het aantal nepnieuws verspreidende troll accounts op Twitter is niet meer te tellen.

Update 11.22
En weer een nieuwe explosie, de achtste. Dit keer in Dematagoda. De regering heeft inmiddels een uitgaansverbod ingesteld.

Update: 11.20
Verklaring Muslim Council Sri Lanka

Update 11.05

Een zevende explosie in Colombo.


Deze aanslag was niet gericht tegen een luxe hotel, maar tegen een bescheiden hotelletje vlakbij de dierentuin:

De zes aanslagen waren gericht tegen katholieke kerken en luxe hotels. In zeker twee gevallen betrof het een zelfmoordaanslag. De eerste explosie vond plaats bij een kerk in de hoofdstad Colombo. De andere aanslagen volgden binnen een half uur na de eerste explosie.


Onder de slachtoffers zouden zich 35 buitenlandse toeristen bevinden. Het persbureau AFP meldt dat er ook Nederlandse doden zijn.

Volgens het AFP heeft de politie 10 dagen geleden gewaarschuwd dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) bezig was aanslagen op kerken voor te bereiden. De politie zou zijn getipt door een buitenlandse veiligheidsdienst. Een woordvoerder van de regering verklaarde echter tegenover de BBC  dat men geen enkel idee heeft wie achter de aanslagen zit.

Op sociale media zijn trollen druk bezig met het verspreiden van nepnieuws waarin zogenaamd de namen van de daders onthuld worden. Daar is echter nog niets over bekend. Trap er dus niet in en werk niet mee aan het verspreiden van nepnieuws.

Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld.

Uitgelichte afbeelding: Kerk van Sint Sebastiaan in Negombo, een van de doelwitten vanochtend. By Bernard Gagnon – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4358556