Minister van Defensie Verenigde Staten Mattis treedt af

Gisterenavond werd bekend dat James Mattis, minister van defensie van de Verenigde Staten, aftreedt. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit naar aanleiding van Trumps volslagen onverwachte aankondiging de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Zelfs het Pentagon leek van niets te weten.

Hiermee vertrekt de laatste van de zogenaamde “drie volwassenen” – adults in the room – Tillerson, McMaster en Mattis. Ook is het na McMaster en Kelly de derde generaal die gillend weggerend is van Trumps gekte.

Over de precieze beweegredenen van Trump kun je discussiëren. Sommigen beweren dat slechts de narcistische gek Trump aan het woord is, en dat hij de aandacht wil afleiden van alle publiciteit omtrent zijn mogelijke samenspanning met de Russen. Anderen wijzen op het merkwaardige toeval dat deze aankondiging direct na een gesprek tussen Trump en Erdoğan kwam, waarbij ook niet vergeten moet worden dat Michael Flynn onder andere voor de rechtbank stond vanwege verborgen werkzaamheden door hem als agent voor Turkije. Turkije zal graag ongehinderd de Koerden in de pan hakken nadat de Amerikanen van het strijdtoneel verdwenen zijn, wat het tweede grote verraad aan de Koerden door de Verenigde Staten zal zijn, die ze immers ook in Irak aan hun lot overliet nadat ze het Westen geholpen hadden Saddam Hoessein te verslaan in de Eerste Golfoorlog.

Overigens kwam niet lang na deze aankondiging ook de melding dat Trump, tevens tegen het advies van defensie in, grote hoeveelheden troepen uit Afghanistan wil terugtrekken. De VS hebben een narcistische, dictatoriale kleuter als Commander in Chief gekozen en daar gaan ze nu de gevolgen van merken. Erger, daar gaan vooral ook anderen de gevolgen van merken.